Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 8 mars 2018

  Färre konkurser – än så länge

  Konkurserna i aktiebolag i de gröna näringarna har halverats de senaste åren, det visar statistik som ATL tagit fram. Skogsentreprenörer står för hälften av konkurserna.

   Få företag inom de gröna näringarna är på grön kvist. Enligt uppgifter från Ackordscentralen har skuldsättningen i lantbruket nästan fördubblats de senaste 10 åren.
  Få företag inom de gröna näringarna är på grön kvist. Enligt uppgifter från Ackordscentralen har skuldsättningen i lantbruket nästan fördubblats de senaste 10 åren. FOTO: Torbjörn Esping

  ATL har med hjälp av upplysningsföretaget Syna kartlagt avslutade konkurser i aktiebolag, handelsbolag och ekonomiska föreningar inom de gröna näringarna. 

  Trenden är tydlig. 2015 gick 74 bolag i konkurs. 2017 mindre än hälften så många: 36.

  – Det ger en indikation att det är mindre obestånd i näringen, säger Erik Osvald på Ackordscentralen, till ATL.

  ”Några kommer få det jobbigt”

  Erik Osvald varnar dock för att fler företag i de gröna näringarna kommer att gå omkull när räntan höjs. Enligt uppgifter från Ackordscentralen har skuldsättningen i lantbruket nästan fördubblats de senaste 10 åren.

  – Om räntorna går upp så är det ytterligare några som kommer att få det jobbigt.

  Av konkurserna att döma verkar skogsentreprenörer vara värst drabbade. De senaste tre åren har 30 företag som sysslar med drivning och 40 andra skogsföretag gått i konkurs. Nästan hälften av konkurserna i de gröna näringarna rör skogsbruket.

  ”Redovisar röda siffror”

  – Just nu går skogsnäringen väldigt bra, men det avspeglar sig inte i våra medlemsled, säger Anna Furness på Skogsentreprenörerna, till ATL.

  – I goda tider ska alla ha en marginal på rätt sida, men en stadig tredjedel av våra medlemmar redovisar röda siffror efter finansnetto.

   Anna Furness, vd Skogsentreprenörerna.
  Anna Furness, vd Skogsentreprenörerna. FOTO: Skogsentreprenörerna

  Ett exempel är en större skogsentreprenör som enligt senaste årsredovisningen bedrev skogsmaskinsrörelse med skördare och skotare, trailertransporter med lastbil och virkestransporter med mera med lastbil.

  Omsättningen i bolaget hade minskat kraftigt de senaste åren och konkursen var ett faktum sedan en skogsägare som inte fått betalt efter en avverkning ansökte om konkurs för skogsentreprenören. Förutom skördaren fanns det inga stora tillgångar i bolaget. Skulderna uppgick till 2 miljoner kronor, och bristen var 1,3 miljoner kronor.

  En negativ spiral

  – De företag som går i konkurs är i en negativ spiral. De kör när man inte borde köra, byter in maskiner till uppblåsta restvärden och tar avtal man egentligen inte räknar ihop, säger Anna Furness.

  Men att titta på konkurser i aktiebolag ger inte rättvis bild av obestånden inom lantbruket. De allra flesta lantbruksföretag bedrivs som enskilda firmor. Blir det konkurs blir det en personlig konkurs. Och det finns ingen statistik på vad personliga konkurser beror på, om det till exempel beror på att lantbruksföretaget gått omkull.

  En personlig konkurs får förödande konsekvenser och det försöker de inblandade parterna undvika. Ofta genom att olönsam verksamhet avvecklas, att gården säljs eller generationsväxlas och att man gör upp med fordringsägarna.

  – Det är bättre att sälja verksamheten i drift och rädda värden. I bästa fall får man in en ordentlig slant på gården och kan betala av lånen, behålla en bostad, köpa loss en traktor och börja sälja sina timmar, säger Erik Osvald på Ackordscentralen.

  LÄS OCKSÅ: Utslagning av företag när rutavdraget sänktesLÄS OCKSÅ: ”När man gör roliga saker hinner man med mycket”LÄS OCKSÅ: Skogen exportvärde ökade 2017

  Relaterade artiklar

  Till toppen