Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 1 maj

  Faran för skogsbrand inte över

  Det brinner fortfarande i de torra markerna i södra Sverige, och risken för bränder bedöms fortfarande som hög på många platser. Regnvädret som är på väg kan dock minska risken.

   Det brinner fortfarande i svenska skogar. Arkivbild.
  Det brinner fortfarande i svenska skogar. Arkivbild. FOTO: Johan Nilsson/TT

  Just nu brinner det i skogarna i Motala, Södertälje och Hultsfred, enligt SOS Alarms sammanställning. Totalt larmades det om 38 ärenden som gällde brand i terräng under tisdagsdygnet, som räddningstjänsterna runt om i landet fick åka ut och släcka.

  April var en väldigt brandhärjad månad. 1 658 bränder i terräng rapporterades, mot 612 stycken under samma månad i fjol.

  Några droppar regn

  Brandfaran ser också ut att fortsätta vara stor. Några droppar regn har kommit, men fortfarande är risken för skogsbränder i markerna hög, berättar Lovisa Andersson, jourhavande meteorolog på SMHI.

  – Det är fortfarande torrt i luften och i markerna på många håll, säger hon.

  Under dagen kommer ett regnväder att passera ned över landet, och det kan göra att risken minskar. Men det kommer att variera mycket lokalt, konstaterar hon.

  På många platser råder nu eldningsförbud. Kronobergs länsstyrelse, Blekinge länsstyrelse, Östergötlands länsstyrelse och Jönköping länsstyrelse har beslutat om eldningsförbud där.

  Eldningsförbud

  Flera kommuner i Skåne har också beslutat om eldningsförbud och länsstyrelsen i Skåne avråder också i övrigt från att elda utomhus. Även länsstyrelserna i Stockholm, Uppsala, Värmland och Örebro avråder från eldning utomhus.

  Gräsbrandsrisken har dock avtagit något vartefter det nya, gröna gräset vuxit upp. Delar av Götaland och Svealand har dock fortfarande hög risk för gräsbränder.

  Relaterade artiklar

  Till toppen