Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 5 april 2018

  Fick rätt om avverkning: ”Alla vill veta vad som gäller”

  ”Varför frångick Skogsstyrelsen sin egen rekommendation? Alla vill veta vad som gäller.”

  Det säger Lars Forsling som fått processa för att avverka sedan ugglor observerats på grannfastigheten.

   – Vad jag inte förstår är varför de frångick sin egen rekommendation om skyddsavstånd, säger Lars Forsling.
  – Vad jag inte förstår är varför de frångick sin egen rekommendation om skyddsavstånd, säger Lars Forsling. FOTO: David Larsson

  I augusti ifjol skrev ATL om Lars Forsling som fått sin avverkning stoppad av Skogsstyrelsen.

  På grund av barkborreangrepp ville han avverka drygt 10 hektar på sin skogfastighet norr om Västerås. Han lämnade in en avverkningsanmälan och ett par månader senare drog avverkningen i gång. Men efter bara en halv dag kom Skogsstyrelsen dit, stoppade avverkningen och skickade hem maskinerna. Orsak: Ugglor hade setts i området.

  – De sa inget om det i samband med anmälan utan först när avverkningen satt i gång, när allmänheten hörde av sig, säger Lars Forsling.

  Tomt risbo

  Enligt beslutet fick Lars Forsling inte avverka under häckningsperioden för obestämd tid framåt eftersom ugglorna var skyddade enligt både artskyddsförordningen och skogsvårdslagen. De flesta observationerna var cirka en kilometer norr om hans fastighet. Men på södra delen av fastigheten hittades också ett risbo som skulle kunna tillhöra ugglor, men även andra fågelarter, och någon uggla observerades aldrig i boet. Avverkningsstoppet gällde alla tio hektar som var avverkningsanmälda, trots att Skogsstyrelsens egna riktlinjer anger en skyddszon på 100-200 meter från boet beroende på uggleart.

  – Vid en muntlig redogörelse sa Skogsstyrelsen att avverkningsstoppet troligen skulle gälla hela fastigheten på 280 hektar och hänvisade till ugglornas ”livsmiljö”. Men vad det är och hur stort område det omfattar vägrade de att ange, säger Lars Forsling.

   117 000 kronor bedömer Lars Forsling att turerna kring avverkningen kostat honom ekonomiskt.
  117 000 kronor bedömer Lars Forsling att turerna kring avverkningen kostat honom ekonomiskt. FOTO: David Larsson

  Rätten oenig

  Han överklagade beslutet till Förvaltningsrätten som gav honom, åtminstone delvis, rätt. Rätten tidsbegränsade skyddet till augusti i år samt slog fast en skyddszon på 200 meter runt boet. Men rätten var oenig och en nämndeman reserverade sig och ville ha en skyddszon på 100 meter.

  – Jag har fått rätt i det principiellt viktiga, och det är glädjande. Enligt artskyddsförordningen är det förbjudet att störa alla vilda fågelarter och om det gäller över en kilometer från där de observeras så blir det omöjligt att bedriva skogsbruk i Sverige.

  Överklagar

  Att rätten var oenig om skyddsavståndet har fått Lars Forsling att överklaga till Kammarrätten för att få klarhet i vad som gäller. Och även om skogen nu är avverkad så har turerna inneburit en ekonomisk smäll. Själv uppskattar han kostnaderna till 117 000 kronor som han inte får ersättning för.

  – Vad jag inte förstår är varför de frångick sin egen rekommendation om skyddsavstånd? De senaste åren har bedömningarna ändrats på grund av artskyddsförordningen och alla vill veta vad som gäller. Det är inte rättssäkert när en myndighet inte kan avgöra vad som gäller under ansökningsperioden på sex veckor utan stödjer sig på osäkra tips från allmänheten. Skogsstyrelsen sitter helt i knät på ornitologerna, när de börjar skrika så hoppar de högt.

  Läs också: Osäker fågelrapport stoppade skördarenLÄS OCKSÅ: ”Skogsägarna hamnar i kläm”LÄS OCKSÅ: Tjäderfallet tas upp i högsta instansLÄS OCKSÅ: Örnpar stoppar miljardinvestering

  Relaterade artiklar

  Till toppen