Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 15 februari

  Familjär förening dominerar på hemmaplan

  Bergsjö.

  I hemkommunen Nordanstig är Norrhälsinge Skogsägareförening största virkesköpare. Nu expanderar de med nytt kontor i Ljusdal.

   Större delen av Norrhälsinges personal, från vänster: Gunnar Jägbrant, skoglig rådgivare, entreprenören Bertil Åkerlund samt Thomas Andersson, Ulf Bergvall och Jonas Schröder, samtliga skogliga rådgivare. Saknas på bilden gör ekonomiansvariga Ann-Kristin Franzén.
  Större delen av Norrhälsinges personal, från vänster: Gunnar Jägbrant, skoglig rådgivare, entreprenören Bertil Åkerlund samt Thomas Andersson, Ulf Bergvall och Jonas Schröder, samtliga skogliga rådgivare. Saknas på bilden gör ekonomiansvariga Ann-Kristin Franzén. FOTO: Ulf Aronsson

  Norrhälsinge Skogsägareförening håller månadsmöte i kontoret i Bergsjö, norr om Hudiksvall, när ATL hälsar på. På plats finns styrelsen och personalen, totalt tio personer.

  – Vi har ett protokollöst möte en gång i månaden med vår ledningsgrupp i stället för en dyr vd, säger Pecka Walllin, ordförande, och fortsätter;

  – Sen har vi ett protokollfört möte i mitten på månaden när siffrorna för föregående månad är klara.

  För även om föreningen är liten så är ekonomin inte oviktig. Snarare tvärt om.

  – Vi gör det som var ursprungstanken med skogsägarföreningar: Förmedla skogsägarnas virke till industrin för att ge så bra netto som möjligt, säger Gunnar Grenholm, kassör.

  Underskott på massaved

  Två faktorer är avgörande för nettot: Bra priser till industrin och låga kostnader i föreningen. Och vad gäller priserna verkar de ha lyckats, åtminstone för massaveden. Norrhälsinge betalar 300 kronor per kubikmeter, norr om föreningen betalar Norra Skog 285 kronor och Mellanskog betalar 290 kronor till medlemmarna samt 270 kronor till de som inte är medlemmar.

  – 25 procent av massaveden som förbrukas i Norrland importeras, det finns inget överskott. Från taket på det här kontoret ser vi skorstenarna på två stora cellulosaindustrier, det vore konstigt om vi inte kunde få betalt för massaveden, säger Staffan Larsson, vice ordförande.

   Norrhälsinge beskriver sig som en familjär förening med stor omsorg om skogen. Här har Örjan och Lenas skog snitslats för avverkning.
  Norrhälsinge beskriver sig som en familjär förening med stor omsorg om skogen. Här har Örjan och Lenas skog snitslats för avverkning. FOTO: Ulf Aronsson

  Även på timmer anser sig föreningen vara prisdrivande.

  – Prislistorna är ett stort problem för skogsägarna, det finns ingen transparens och så tillkommer olika premier. Vi tycker det är renhårigare att hålla sig till en hög prislista utan premier och bonusar. Vi ska vara sist att sänka och först att höja, och alla får lika betalt, fortsätter Staffan Larsson.

  Det var också ett missnöje med Mellanskogs differentierade prissättning efter stormarna Hilde och Ivar 2013 som bidrog till att föreningen bildades 2014 i Nordanstigs och Hudiksvalls kommuner. Det verkar ha slagit väl ut. Enligt fjolårets avverkningsanmälningar till Skogsstyrelsen var föreningen överlägset största köpare från privata skogsägare i Nordanstigs kommun. I Hudiksvall var de delad trea efter Holmen och Mellanskog.

  Låga kostnader

  Och i dagarna expanderar Norrhälsinge med en ny skoglig rådgivare och ett nytt kontor i Ljusdal.

  – Det är inget självändamål att växa. Vi hade bra skjuts 2015, men sen drabbades vi av sjukdomar och ett tragiskt dödsfall på nyckelpersoner i föreningen. Nu växer vi för att de funnits ett behov, medlemmarna verkar gilla närheten och det familjära, och det finns ett stort intresse både norr- och söderut, säger Pecka Wallin.

  Föreningens avlönade personal ökar därmed till fyra skogliga rådgivare och en ekonomiansvarig. Men bedömningen är att det fortfarande ska vara balans mellan förmedlad volym och föreningens kostnader.

  – Jag gjorde en jämförelse med en annan, större, förening. De hade 85 skogliga rådgivare och 130 anställda som sysslade med annat, hos oss är det förhållandet 4 till 1. Vi kan sälja massaved till lägre pris och ändå ge högre netto till skogsägaren, avslutar Gunnar Jägbrant, skoglig rådgivare.

  Norrhälsinge Skogsägareförening

  Bildad: 2014

  Antal medlemmar: Cirka 400

  Ansluten medlemsareal: Cirka 40 000 hektar

  Årlig virkesfångst: 70 000 kubikmeter i snitt de senaste fem åren, målsättning 100 000 kubikmeter.

  Övrigt: Norrhälsinge är en av tre mindre skogsägarföreningar i Sverige. De andra två är Västra Värmlands och Dals Skogsägarförening (VVDS) med cirka 1 000 medlemmar och kontor i Årjäng samt Nätraälven Skog med cirka 1 100 medlemmar runt Örnsköldsvik. Utöver det finns skogsägarföreningarna Södra, Mellanskog och Norra Skog med sammanlagt drygt 100 000 medlemmar.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen