Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 6 december 2018

  FAM startar nygammalt skogsbolag

  Wallenberg-kontrollerade FAM återuppväcker bolagsnamnet Kopparfors för att förvalta skogarna från Bergviksaffären.

   Nya Kopparfors kommer förvalta runt 285 000 hektar mark, varav 240 000 produktiv skogsmark. På kartan syns områdena i blått som del av den mark som ingått i Bergvik Väst.
  Nya Kopparfors kommer förvalta runt 285 000 hektar mark, varav 240 000 produktiv skogsmark. På kartan syns områdena i blått som del av den mark som ingått i Bergvik Väst. FOTO: Stora Enso

  Redan i början på september registrerade Wallenberg-kontrollerade FAM bolaget Kopparfors Skogar AB hos Bolagsverket, och syftet är att förvalta den skog som bryts ut från Bergvik. VD för bolaget blir Lars-Erik Wigert, i dag skogschef på Bergvik. Han bekräftar uppgifterna med vill i övrigt inte ge några kommentarer.

  – Det var först i förra veckan som parterna skrev på en bindande fortsättning på det letter of intent som skrevs på för ett år sen. Jag kan inte säga mer förrän affären stängs och vi får tillträde till marken vilket beräknas bli under första halvåret 2019. Men vi jobbar som att det ska bli av, säger han.

  Huvudkontor i Falun

  Styrelseordförande för nya Kopparfors är Johan Trolle-Löwen, som också sitter i styrelserna för bland annat Bergvik, Landshypotek Bank, Häradsskog, Hargs Bruk och Boo Egendom. Andra styrelsemedlemmar är Thomas Turesson, VD för Brevens Bruk, och Caroline Ankarcrona, som också sitter i styrelsen för köttföretaget Hälsingestintan.

  Det nya bolaget får huvudkontor i Falun och kommer förvalta cirka 285 000 hektar mark, varav 240 000 hektar produktiv skogsmark, koncentrerad till olika områden i Värmland, Dalarna, Gävleborg och Jämtland. Skogschef för Kopparfors blir Lars Sängstuvall, även han i dag på Bergvik, och företaget söker redan nu 13 skogsvårdsledare och skogliga planerare för placering i anslutning till innehaven.

  Lång historik

  Namnet Kopparfors har en lång historik inom Wallenbergsfären, och grundades redan 1854 i Ockelbo som Kopparbergs och Hofors Sågverksbolag. Syftet var att säkra råvaran till Hofors Bruk och Stora Kopparbergs Bergslag, och bolaget köpte in skog, avverkningsrätter och andelar i sågverk. 1906 blev Wallenbergsfären huvudägare i bolaget som också köpte på sig flera cellolusaindustrier. I Mitten på 1970-talet omsatte Kopparfors drygt 900 miljoner kronor och hade 2 400 anställda. 1977 blev Kopparfors helägt dotterbolag till AB Papyrus och försvann som eget bolag 1987, då det införlivades i Stora Enso.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen