Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 11 maj

  Facket: Branschen överdriver bristen på arbetskraft

  GS-facket anser att skogsbolagen utnyttjar coronakrisen för att driva en politisk agenda.

   Lettiska arbetare planterar trädplantor på ett kalhygge utanför Oskarshamn. Inreseförbudet gäller inte EU-medborgare eller medborgare från Island, Norge, Schweiz, Liechtenstein och Storbritannien. Arkivbild.
  Lettiska arbetare planterar trädplantor på ett kalhygge utanför Oskarshamn. Inreseförbudet gäller inte EU-medborgare eller medborgare från Island, Norge, Schweiz, Liechtenstein och Storbritannien. Arkivbild. FOTO: Mikael Fritzon / TT

  Påståendena om att inreseförbudet för skogsarbetare hotar planteringsarbetet är överdrivna. Det menar GS-facket som bland annat organiserar personer som jobbar med röjning och plantering och på plantskolor. Deras medlemmar berättar om god försäljning av plantor och full bemanning i skogen.

  – Planteringssäsongen fortskrider precis som vanligt, säger Julius Mendonca, pressekreterare på förbundet.

  Extraanställningar

  Fackförbundet har inte gjort någon formell undersökning, bedömningen är baserad på information från ombudsmännen ute på företagen. Beskrivningen av läget står i skarp kontrast till de larm som skogsbranschen skickar ut om att arbetskraftsbristen, även om den inte är så illa som man först trodde, är stor och helst bör lösas med att skogsarbetare undantas från inreseförbudet.

  – Om våra förhandlingsombud på en plantskola säger att ”Vi får till och med extraanställa för att hinna skeppa ut plantorna”, då tar vi det som ett tecken på att planteringssäsongen fortsätter, säger Julius Mendonca.

  Oseriösa bolag

  Facket menar att skogsbranschen använder det rådande läget för att förstärka bilden av att utländsk arbetskraft är nödvändig för att hålla skogsproduktionen igång. Utländsk arbetskraft har mindre kunskap om, och svårare att försvara, sina rättigheter och oseriösa bolag kan därmed komma undan med sämre villkor än vad kollektivavtalen kräver, lyder förbundets resonemang.

  Hade ni varit nöjda om det alltid hade varit inreseförbud på utländska skogsarbetare, oavsett smittläge?

  – Nej, det handlar inte om varifrån människor kommer överhuvudtaget. Nöjda hade vi varit om de människor som jobbar i skogen fått de villkor som våra kollektivavtal säger att de ska ha, säger Magnus Lindberg, ombudsman på GS-facket.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen