Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 18 februari

  Försvinnande få domar för rovdjursjakt

  Lo, kungsörn, varg och järv – alla dödas de olagligt i den svenska naturen. Men i hur stor utsträckning är oklart. Anmälningarna ökar, men de fällande domarna är försvinnande få, rapporterar Kaliber i P1.

   Järv (arkivbild).
  Järv (arkivbild). FOTO: Hasse Holmberg

  Drygt 600 polisanmälningar om illegal jakt på rovdjur har kommit in de senaste tio åren, enligt Kalibers genomgång. Det har resulterat i åtta mål med sammanlagt 14 dömda, alltså inte mycket mer än en dömd person per år. 17 personer har friats.

  Såväl björn, lo, kungsörn, som varg och järv har det gemensamt att de orsakar problem för rennäringen i norra Sverige.

  – Det finns olyckligtvis ett stöd för den illegala rovdjursjakten. Vilket är anmärkningsvärt eftersom det är ett så allvarligt brott, säger Lars Korsell, forskare på Brottsförebyggande rådet, till Kaliber.

  Stora mörkertal

  Programmet har även pratat med en av de fällda, som dömts till fängelse för att ha dödat en järv.

  – Du står i ett val mellan att renarna ska bli uppätna eller att du ska kunna fortsätta leva på det här. Alltså tvingas du till något du egentligen inte vill, säger mannen.

  Lars Korsell tror att mörkertalen är stora.

  – Överhuvudtaget är det jättesvårt att upptäcka de här brotten och utreda dem, med tanke på otillgängliga områden, utan vittnen och där det finns stora möjligheter att gömma döda kroppar.

  Pågående utredning

  ATL har vid flera tillfällen under vintern rapporterat om en omfattande jaktbrottsutredning i Mellansverige, där bland annat en känd industriledare misstänks för illegal jakt på varg, lo och kungsörn. Industriledaren satt inledningsvis häktad, med släpptes den 26 november efter en månad i häkte.

  Åtal i målet ska vara väckt senast den 21 mars.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen