Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 10 september

  Få borrar i säsongens sista tömning

  Säsongens sista tömning av barkborrefällorna gav magert resultat. Men för skogsägarna innebär inte det att faran är över, och det går fortfarande att rädda virkesvärden.

   Barkborrar i feromonfälla.
  Barkborrar i feromonfälla. FOTO: Kerstin Ström, Skogsstyrelsen

  I början på veckan tömdes skogsbrukets övervakningsfällor för granbarkborre för sista gången. Resultatet var en halvering jämfört med föregående vecka, ner till samma nivå som årets första fångst i mitten på april.

  – Nu väntar vi oss inga nya angrepp i år, såvida det inte kommer en period med varmt väder. Men det innebär inte att faran är över, det finns fortfarande barkborrar kvar i träden och genom att inventera och upptäcka angripna träd i tid går det fortfarande att rädda virkesvärden, säger Kerstin Ström, projektledare för Stoppa Borrarna på Skogsstyrelsen.

   ”Nu väntar vi oss inga nya angrepp, men det finns fortfarande barkborrar kvar i träden”, säger Kerstin Ström.
  ”Nu väntar vi oss inga nya angrepp, men det finns fortfarande barkborrar kvar i träden”, säger Kerstin Ström. FOTO: Maria Larsson/Skogsstyrelsen

  Under maj till augusti rekommenderas skogsägare att inspektera sin skog var fjärde till femte vecka, men riktigt så ofta kommer inte att behövas under hösten.

  Exakt hur den samlade bilden av årets angrepp är kan Kerstin Ström ännu inte svara på, inventeringar pågår fortfarande.

  – Men intrycket är att angreppen varit mindre i Götaland och större i Svealand i år. De svåraste angreppen verkar ha varit i Kalmar, Östergötland, Örebro, Södermanland, Västmanland och Uppsala län, vilket också var det vi misstänkte inför säsongen.

  Projektet Stoppa Borrarna är planerat att fortsätta till 2022, men kan komma att förlängas beroende på hur angreppen utvecklas framöver.

  – Tre till fyra år är en ganska normal cykel för såna här angrepp. Men om det blir en ny 2018-sommar, vilket inte är så troligt, så fortsätter vi, säger Kerstin Ström.

  Granbarkborrar i övervakningsfällorna vecka 36:

  Total fångst: 644

  Orter med störst fångster:

  Rimforsa 133

  Nora 100

  Deje 45

  Töreboda 33

  Sala 30

  Höör 30

  Relaterade artiklar

  Till toppen