Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 9 oktober 2019

  Extremtorka släcker elnätet i Kalifornien

  Delar av den i Kalifornien dominerande energiaktören Pacific Gas & Electric (PG&E) har påbörjat nedsläckning av elnät. Åtgärden görs för att förhindra att nya bränder uppstår av gnistbildning i det illa underhållna kraftnätet.

   Ett flygplan vattenbombar en skogsbrand i Simi Valley, Kalifornien, i novmeber 2018.
  Ett flygplan vattenbombar en skogsbrand i Simi Valley, Kalifornien, i novmeber 2018. FOTO: Zhao Hanrong Xinhua/Eyevine/TT

  Extrem torka och hög brandrisk har lett till att 800 000 invånare i San Francisco-regionen i Kalifornien står utan el på onsdagen sedan kraftnätet släckts av PG&E. Släckningen kommer i förlängningen troligtvis att påverka miljontals abonnenter. Totalt förses 16 miljoner med energi från bolaget.

  Manövern sker för att undvika en repetition av de omfattande bränder som härjade i Kalifornien under 2017 och 2018, då hundratals människor omkom i flera samhällen som i vissa fall utplånades av de förödande skogsbränderna. PG&E är nu mitt uppe i en så kallad kapitel 11-rekonstruktion sedan det framkommit att flera av bränderna orsakats av gnistbildning i eftersatta elnät.

  Största åtgärden någonsin

  – Det ser ut att bli en av de svåraste perioderna med torra vindar i vårt territorium på flera år. När väderläget förändras kan det ta flera dagar innan inspektioner är genomförda och elen är helt återställd, säger Michael Lewis, PG&E:s affärsområdeschef för elnätsverksamheten.

  Åtgärden är den största någonsin för att förhindra skogsbränder, enligt Bloomberg.

   I november 2018 rasade en svårsläckt skogsbrand i Paradise, Kalifornien. Över 40 personer omkom i branden.
  I november 2018 rasade en svårsläckt skogsbrand i Paradise, Kalifornien. Över 40 personer omkom i branden. FOTO: Gabrielle Lurie/Polaris/TT

  Förra höstens bränder i Kalifornien var de dödligaste i modern tid. Kostnaden för PG&E beräknas landa på omkring 30 miljarder dollar, då endast för skadeståndsdelen.

  Bolaget har nämligen försatts i ett juridiskt trångmål som är tämligen unikt för Kalifornien, där energinätsbolag kan hållas ansvariga för bränder som orsakats av elnäten även om bolagen inte kan anses ha agerat oaktsamt eller försumligt.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen