Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 24 maj 2019

  ”Mark som brukats hårt och länge”

  ATL bad tre experter inom skötsel, skogshushållning och skogsfastigheter att kommentera Sveaskogs åldersfördelning.

  FOTO: Rolf Segerstedt

  Clas Fries, skogsskötselspecialist på Skogsstyrelsen:

  ”Med tanke på att mycket av Sveaskogs innehav ligger i norr och att där fortfarande finns arealer som aldrig kalavverkats har de svårigheter att hitta slutavverkningsobjekt utan att riskera att ge sig in i skogar med höga naturvärden. Det gäller antagligen också andra bolag i norra delen av landet.”

  FOTO: Areal

  Fredrik Luhr, VD Areal:

  ”Det här är inget som huggs fram på tio år, åldersfördelningen går långt tillbaka i tiden. På en privat fastighet hade man velat ha mer äldre skog, men bolagsskogen drivs generellt hårdare. Jag skulle inte säga att det är sönderhugget, utan mark som brukats hårt och länge av professionella skogsmän, som bolag brukar.”

  FOTO: SLU

  Ljusk Ola Eriksson, senior rådgivare vid institutionen för skoglig resurshushållning, SLU:

  ”Baserat på de här siffrorna ser de ut att ha en avverkning nära, men inte över, en uthållig nivå, det vill säga i närheten av tillväxten. Sveaskog har ett utvecklat system för långsiktig planering och är också certifierade vilket ska göra att de har system så att resultatet av planeringen blir uthålligt.”

  Relaterade artiklar

  Till toppen