Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 16 april 2019

  EU:s jordbruksministrar: Skogen är inte EU-politik

  Ansvaret för skogen ligger hos medlemsländerna, slår EU:s jordbruksministrar fast.

   Det finns ingen gemensam skogspolitik i EU, det har unionens jordbruksministrar slagit fast.
  Det finns ingen gemensam skogspolitik i EU, det har unionens jordbruksministrar slagit fast. FOTO: Mostphotos

  När EU:s jordbruksministrar möttes i måndags antog de ett gemensamt dokument som bland annat slår fast att EU må ha skogsrelaterade strategier, och en rad politikområden som påverkar och påverkas av skogen, men någon gemensam skogspolitik finns inte. Den ligger helt hos medlemsländerna står det nu i rådsslutsatserna.

  Jordbruksministrarna debatterade också villkoren som ska gälla när den gemensamma jordbrukspolitiken reformeras, med fokus på miljö- och klimatambitioner. Åsikterna går fortfarande i sär i frågor som vilka stöd och vilka lantbruk som ska omfattas av ett eventuellt stödtak och om de riktade ersättningar som EU-kommissionen vill använda en del av direktstöden till ska vara frivilliga eller obligatoriska. Sveriges landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) talade för att djurvälfärdsåtgärder ska kunna ge sådan ersättning.

  Varg till lunch

  Det rumänska ordförandeskapet siktar på att medlemsländerna ska vara färdigdiskuterade i juni. Jordbrukskommissionär Phil Hogan använde den parallella beslutsprocessen om EU:s nästa långtidsbudget som blåslampa för att få ministrarna både att enas, och anta högre miljökrav. Många jordbruksministrar klagar över att jordbruksbudgeten krymper, och Phil Hogan antydde att mer pengar kan finnas att hämta, om det finns ett gemensamt ställningstagande med ett starkt miljöinslag.

  Lunchen ägnades åt en diskussion om konsekvenserna av att framgångsrika naturvårdsinsatser lett till en återväxt av arter som kan försvåra för lantbrukare, som stora rovdjur och vildsvin.

  – Det är ett mycket viktigt ämne, sa Rumäniens jordbruksminister Petre Daea vid presskonferensen efter mötets slut.

  Relaterade artiklar

  Till toppen