Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 14 december 2017

  Energiministrar nära enighet om biodrivmedel

  EU:s energiministrar närmar sig en överenskommelse om kraven för biodrivmedel. Det ser ut som om villkoren inte kommer att skärpas.

  FOTO: Ann Lindén

  På måndag träffas EU:s energiministrar i Bryssel. Förhoppningen från ordförandelandet Estland är att ministerrådet enas om en förhandlingsposition om uppdateringen av direktiven om förnybar energi. Där ingår bland annat villkoren för vilka sorters biodrivmedel som ska få räknas till målen för minskat fossilberoende på transportområdet.

  EU-kommissionens ursprungsförslag, och EU-parlamentets Miljöutskotts förslag, har oroat svensk bioenergibransch då de enligt kritikerna skulle försämra marknaden för etanol samt biodiesel och fossila bränslen gynnas i stället. Förespråkarna för hårdare krav anser sig förhindra att lösningen av ett miljöproblem skapar nya.

  Talloljan oförändrad

  Som läget ser ut några dagar före ministerrådet lutar det åt att energiministrarna stöttar villkoren för biodrivmedel inte förändras i förhållande till hur de ser ut i dag. Talloljan kommer alltså fortsatt stå på listan över godkända råvaror.

  – Som det ser ut nu ligger den där den ska ligga, säger Anna Karin Cederblad, departementssekreterare på Miljö- och energidepartementet.

  LÄS MER: Industriutskott väljer annan väg för biodrivmedel

  Den svenska regeringen är däremot mindre nöjd med var de övergripande målen för en omställning till förnybar energi väntas hamna och energiminister Ibrahim Baylan (S) kommer att argumentera för högre ambitioner vad det gäller bland annat användningen av avancerade biodrivmedel.

  Utdragna förhandlingar väntar

  Men inget är avgjort. Diskussionerna medlemsländerna emellan om hela direktivet har varit komplicerade, och förhandlingarna på måndagens möte väntas bli utdragna. Flera länder vill fortfarande se striktare hållbarhetskriterier för råvaror till biodrivmedel. I skrivande stund ser det ändå ut som om en överenskommelse kommer att nås.

  EU-parlamentet har ännu inte antagit någon förhandlingsposition. Till plenumomröstningen, som antagligen hålls i januari, kommer Miljöutskottets förslag ställas mot vad som kan beskrivas som biodrivmedelsvänligare alternativ. När både Rådet och EU-parlamentet kommit överens internt kan den så kallade trialogen, där även EU-kommissionen ingår, starta.

  LÄS OCKSÅ: ”En krigsförklaring mot svensk miljöpolitik”

  Relaterade artiklar

  Till toppen