Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 13 september 2017

  EU-parlamentet närmare nordisk skogslinje

  EU-parlamentet går nordiskt skogsbruk till mötes. Men inte hela vägen.

  FOTO: Adrian Hancu

  Om EU-parlamentet får bestämma ska avverkningen under perioden 2000 till 2012 vara utgångspunkten för nationella referensnivåer. De ska användas för att avgöra om ett medlemsland gör tillräckligt för att se till att jord- och skogsbruket inte är en större källa än sänka till klimatutsläpp till 2030.

  EU-parlamentets ställningstagande flyttar fram referensperioden från EU-kommissionens ursprungliga förslag, 1990 till 2009. Det är inte den från tidigare avverkning helt frikopplade referensnivå som den svenska skogsbranschen, Sveriges regering och de flesta svenska EU-parlamentarikerna helst hade velat ha, men bra nog under omständigheterna, menar EU-parlamentariker Christofer Fjellner (M).

  – Om man har en historisk period som går från 1990 till 2009, då spelar det en himla roll om man får 2000 till 2012, för det är åtminstone närmare där vi är i dag.

  Största segern

  Den förändring som de svenska EU-parlamentariker ATL talat med ser som den största vinsten för svenskt skogsbruk är att EU-kommissionens förslag om att referensnivån ska baseras på oförändrad intensitet i skogsförvaltningen stryks. I stället föreslås formuleringen ”oförändrade skogsförvaltningsmetoder”. Jytte Guteland (S) menar att den ändringen säkrar fortsatt nationellt självbestämmande över skogen.

  – En av de stora fajterna var vår rätt att bruka skogen på det sätt som vi har gjort och inte lägga ett regelverk som blir detaljstyrande för hur vi gör det.

  Fredrick Federley (C) anser att strykningen av ordet ”intensitet” minskar skadan av att ha referensnivåer satta efter historiska avverkningar, något han egentligen är emot.

  – Det spelar roll att det blir en historisk referensperiod, men det blir inte lika allvarligt.

  Vem får ändra?

  En annan del av det ursprungliga lagförslaget som oroat den svenska skogsbranschen är att EU-kommissionen vill ha ett stort inflytande över om och hur referensnivåerna uppdateras. I EU-parlamentets förslag ges medlemsländerna mer makt över den processen.

  – Att referensnivåerna kan ändras är rimligt, om vi ska ha referensnivåer får de får inte bli statiska, och då uppstår frågan hur och vem som ska göra det. Att EU-kommissionen ska ha en roll i det är också rimligt, men det måste göras med medlemsländerna i förarsätet, säger Christofer Fjellner.

  Medlemsländerna i Rådet är splittrade om klimatförslaget och har ännu inte kommit till någon gemensam ståndpunkt. Först när de enats kan förhandlingar starta med EU-parlamentet och EU-kommissionen om den slutgiltiga utformningen av lagen.

  LÄS MER: Ovisst inför EU-omröstningenLÄS OCKSÅ: Stötande växtnamn ska ändrasPREMIUM: Sveaskog säljer stadsnära skog

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Läs mer om

  Till toppen