Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 9 februari

  Ett steg närmare utbyggnad i Husum

  Norra Skog och Metsä startar processen att söka nytt miljötillstånd för att byta fiberlinje vid massafabriken i Husum. Även för den intilliggande kartongfabriken finns planer på att bygga ut.

   ”Bolaget Husum Pulp är ekonomiskt starkt och behövs ytterligare tillskott kommer det att ske genom att bolaget tar banklån”, säger Pär Lärkeryd.
  Bild 1/2 ”Bolaget Husum Pulp är ekonomiskt starkt och behövs ytterligare tillskott kommer det att ske genom att bolaget tar banklån”, säger Pär Lärkeryd. FOTO: Norra Skog/Mikael Lundgren
   De bägge delägarna Norra Skog och Metsä Board planerar investeringar i massafabriken i Husum, samtidigt som Metsä Board undersöker en utbyggnad av kartongfabriken.
  Bild 2/2 De bägge delägarna Norra Skog och Metsä Board planerar investeringar i massafabriken i Husum, samtidigt som Metsä Board undersöker en utbyggnad av kartongfabriken. FOTO: Metsä Board

  Nyligen köpte Norra Skog in sig med 30 procent i Metsäs massafabrik i Husum. Massafabriken läggs i ett eget bolag, Husum Pulp AB, där finska Metsä Board äger resterande 70 procent.

  Redan i november var det klart med miljötillstånd för att byta massafabrikens sodapanna och turbingenerator, och nu inleder Norra Skog och Metsä processen med att söka nytt miljötillstånd för att byta fiberlinjen, skriver Metsä i ett pressmeddelande.

  Frågan är hur det nystartade Husum Pulp ska finansiera de omfattande investeringarna i massabruket?

  ”Husum Pulp AB har redan från start den likviditet som krävs för det första investeringssteget, bolaget är ekonomiskt starkt och har inga lån samt en soliditet på cirka 90 procent”, skriver Pär Lärkeryd, vd Norra Skog i ett mejlsvar till ATL, och fortsätter:

  Bra lönsamhet

  ”Nästa investeringssteg är inte datumsatt. Men processen med miljötillstånd tar nog ett par år och sen tar fortsatt projektering ytterligare några år. Eftersom bolaget har bra lönsamhet, förutsatt att konjunkturen under de närmaste åren är något så när normal, så kommer huvuddelen av kapitalet för det andra investeringssteget att finansieras genom bolagets egen intjäningsförmåga. Behövs ytterligare tillskott kommer det att ske genom att bolaget tar banklån, vilket knappast är svårt med tanke på att det i dagsläget är skuldfritt.”

  Samtidigt meddelar också Metsä Board att de börjar förprojektering för en utbyggnad av den intilliggande kartongfabriken med 200 000 ton per år. Beslut om det tas under 2021, och om investeringen blir av väntas den nya kapaciteten tas i drift 2023.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen