Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 16 juni 2011

  Etanolpeng kan tas tillbaka

  Skattereglerna på biodrivmedel och miljöbilar hänger löst när regeringen inleder budgetförhandlingarna i nästa vecka. För finansminister Anders Borg står två miljarder kronor på spel.

  Det svenska undantaget att få skattebefria biodrivmedel löper till och med 2013 och regeringens dispenser till de hundratal företag som fått skattebefrielse utifrån detta undantag löper ut i december i år.

  När regeringen nu sätter sig för att budgetförhandla för nästa år är det mycket sannolikt att denna för staten dyrbara dispens kommer upp på dagordningen.

  I dag är reglerna att all etanol i E85-bränslet är helt skattebefriad medan 6,5 procent av den låginblandade etanolen är det.

  Blanda in 10 procent

  Det finns nu möjlighet för bensinbolagen att blanda in 10 procent som låginblandning men ingen gör det, delvis av skälet att etanolen över 6,5 procent då ska beskattas.

  – Det kan finnas andra skäl till det också, och lagen kom först den 1 maj så många har inte hunnit med, säger Anna Wallentin, handläggare på finansdepartementet.

  Starka skäl

  För regeringen finns det också flera starka skäl till att se över skattebefrielserna på biobränslen.

  Ett är att Sverige är tämligen ensamt om i EU att ha denna subvention. Andra länder tilllämpar kvoter.

  – Det innebär att de måste sälja en viss andel biobränsle för att inte straffas med sanktioner, förklarar Anna Wallentin.

  Klarar sig utan stöd

  Dessutom anses marknaden nu såpass stor att den klarar sig utan stöd.

  För finansminister Anders Borg, som värnar hårt om statsfinanserna, hägrar totala skatteintäkter om två miljarder kronor om alla biobränslen beskattades som dess jämförbara fossila motsvarighet.

  Det som kan hålla tillbaka alltför kraftiga försämringar är att regeringen inte vill missa de uppsatta miljömålen om 10 procent förnybar energi i transportsektorn 2020, men där ingår även koldioxidneutral el för till exempel spårbunden trafik, vilket gör att etanolen inte behöver stå för hela kakan.

  Det mest konkreta som kan komma upp i denna fråga när regeringen budgetförhandlar i nästa vecka är försämrade förmånsvärden för miljötjänstebilar.

  Lantmännens Agroetanol är ett av de företag som åtnjuter dispens. Förändrade förmånsvärden är inte något som de berörs av direkt, säger Alarik Sandrup, näringspolitisk chef på Lantmännen Energi.

  Räknar med dispens

  – Det finns vad vi vet inga förslag på förändringar i styrmedelspolitiken och förändrade förmånsregler är inget som påverkar oss. Detta är något vi följer mycket noga, men vi räknar med att få dispens så länge de inte ändrar fundamenta och kanske inför kvotplikt, säger Alarik Sandrup.

  Relaterade artiklar

  Till toppen