Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 14 september 2018

  "Skillnad på statsfinansiell och samhällsekonomisk kostnad"

  ESO-rapport om skogsavsättningar sågas av skogsnäring, forskningen och myndigheter.

   Magnus Berg, Skogsindustrierna, längst till vänster, och Herman Sundqvist, Skogsstyrelsen, mitten, var inte positiva till Magnus Nilssons rapport om avsättningar i skogen.
  Magnus Berg, Skogsindustrierna, längst till vänster, och Herman Sundqvist, Skogsstyrelsen, mitten, var inte positiva till Magnus Nilssons rapport om avsättningar i skogen. FOTO: Ulf Aronsson

  Det blev en svettig eftermiddag för Magnus Nilsson, miljökonsult, när han presenterade sin rapport om hur miljömålet Levande Skogar kan nås på det mest kostnadseffektiva sättet.

  Enligt rapporten blir det billigast för samhället med en liten areal reservat kompletterad med mer avsättningar på övrig mark. De övriga avsättningarna kan uppnås genom att ge Skogsstyrelsen rätt att kräva hänsyn motsvarande tio procent av avverkningsvärdet på alla avverkningar, oavsett storlek.

  Det skulle minska avverkningarna 20 miljoner kubikmeter per år, och det värdebortfallet skulle enligt Magnus Nilsson mer än kompenseras av värdet av den koldioxid som lagras in i avsättningarna, räknat på nuvarande pris på utsläppsrätter.

  – Jag blir ledsen och upprörd av rapporten. Den har ett stuprörstänkande som inte gynnar någon, eller miljön, och plockar fakta efter tycke och smak, sa Lena Ek, Södras styrelseordförande.

  Äganderätten

  Hon var kritisk till att rapporten inte tar hänsyn till förädlingsvärdet eller miljöeffekterna av att byta ut fossila material mot trä. Den tar inte heller hänsyn till äganderätten samtidigt som den missar den positiva utveckling som redan finns för död ved, äldre skog, lövandel och skogsfåglar, ansåg Lena Ek.

  Professor Annika Nordin, SLU och Future Forests, konstaterade att rapporten saknade vetenskaplig förankring i modern forskning om bevarandestrategier, olika typer av styrmedel och beräkningar av skogens klimatnytta.

  Saknar förankring

  Magnus Berg, Skogsindustrierna, tyckte att förslagen vältrade över kostnader som borde tas av Sveriges tio miljoner invånare på landets drygt 300 000 skogsägare, och Björn Risinger, Naturvårdsverket, var inne på samma spår:

  – Det är skillnad på statsfinansiell kostnad och samhällsekonomisk kostnad, sa han.

  Hur skogsägarna skulle få del av intäkterna från utsläppsrätter var en smula oklart, och Herman Sundqvist, Skogsstyrelsen, såg även ett pedagogiskt problem:

  – Om skogsägare som gör avsättningar får ersättning för klimatnyttan måste man ju också ersätta alla andra som odlar skog, sa han.

  Gammal idé

  Rapporten är skriven på uppdrag av ESO, Expertgruppen för offentlig ekonomi, under Finansdepartementet.

  Redan 2013 skrev Magnus Nilsson rapporten ”Minimera reservatsarealen” med liknande innehåll, då på uppdrag av Arena Idé, en tankesmedja som finansieras av fackliga organisationer inom LO, Saco och TCO.

  LÄS OCKSÅ: Rapport föreslår mer avsättningar på privat markLÄS OCKSÅ: Här kan du följa Sveriges miljömål

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen