Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 24 mars 2017

  Erik satsade på enkel skotare

  Bråfors, Fagersta

  Erik Brate är stor skogsägaren utanför Fagersta. Sedan några år kör han med en Rottne Blondin, en av de senast tillverkade.

  Missa inte den längre intervjun med Erik Brate (ligger längst ned i reportaget som en film) där han berättar om gården och om sitt skogsbrukande.

   Blondinerna byggde på Ford-traktorer. Efterföljaren Rapid var däremot uppbyggd av komponenter.
  Blondinerna byggde på Ford-traktorer. Efterföljaren Rapid var däremot uppbyggd av komponenter. FOTO: David Larsson
   Erik Brate har 600 hektar produktiv skogsmark.
  Erik Brate har 600 hektar produktiv skogsmark. FOTO: David Larsson
   Blondinmodellen 750 modell 600 FD kom 1981. FD står för fulldrift och skotaren har en direktdrivning via kardanaxeln i stället för de tidigare drivrullarna.
  Blondinmodellen 750 modell 600 FD kom 1981. FD står för fulldrift och skotaren har en direktdrivning via kardanaxeln i stället för de tidigare drivrullarna. FOTO: David Larsson
   Erik Brates Blondin är av årsmodell 1984. Modellen slutade tillverkas något år senare och ersattes med Rottnes Rapidserie.
  Erik Brates Blondin är av årsmodell 1984. Modellen slutade tillverkas något år senare och ersattes med Rottnes Rapidserie. FOTO: David Larsson
   Gallringen är gjord med en Rottne 2004 och Erik Brate börjar med att plocka ut lövet.
  Gallringen är gjord med en Rottne 2004 och Erik Brate börjar med att plocka ut lövet. FOTO: David Larsson
   Erik Brate satsar på att köra ut allt virke själv, även efter slutavverkningar. Nu är det virke från 11 hektar gallring som ska ut.
  Erik Brate satsar på att köra ut allt virke själv, även efter slutavverkningar. Nu är det virke från 11 hektar gallring som ska ut. FOTO: David Larsson
   En Rottne Blondin i motljus.
  En Rottne Blondin i motljus. FOTO: David Larsson
   Innan Erik Brate köpte Blondinen var det den här huggarvagnen bakom en Ford 5000 som gällde i skogen. Vagnen drivs av traktorns kraftuttag.
  Innan Erik Brate köpte Blondinen var det den här huggarvagnen bakom en Ford 5000 som gällde i skogen. Vagnen drivs av traktorns kraftuttag.

  Relaterade artiklar

  Till toppen