Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 5 juli 2018

  Nu ska det bli lättare att köpa vildsvinskött

  I dag tar regeringen beslut om att utreda hur reglerna för försäljning av vildsvinskött kan förenklas.

   Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht hoppas att regeringens förslag ska innebära att fler vildsvin skjuts i Sverige framöver.
  Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht hoppas att regeringens förslag ska innebära att fler vildsvin skjuts i Sverige framöver. FOTO: Olof Peronius

  Varje år skjuts runt 100 000 vildsvin i Sverige och populationen ökar. Ändå är vildsvinskött många gånger svårt att få tag på för konsumenterna. Det är nämligen inte är tillåtet att sälja vildsvinskött utan att det först har gått via en vilthanteringsanläggning, en ordning som många jägare är kritiska till. Nu ger regeringen Livsmedelverket i uppdrag att utreda hur reglerna för försäljning av vildsvinskött kan förenklas.

  – Vi har en jättestor population av vildsvin i Sverige och grisarna är ett gissel för många lantbrukare. Vi vill titta på vägar för att göra det lättare för konsumenter att köpa vildsvinskött utan att kompromissa med livsmedelssäkerheten, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht till ATL.

  Utredningen väntas vara klar hösten 2019.

  – Eftersom vi arbetat med frågan under flera år är detta en framgång, även om vi hade velat gå fram lite snabbare än regeringen, säger Svenska Jägareförbundets kommunikationschef Magnus Rydholm i ett pressmeddelande.

  Tysk lösning i Sverige?

  I Tyskland fälls betydligt fler vildsvin än i Sverige och köttet säljs ofta på restauranger och marknader. Där finns ingen motsvarighet till svenska vilthanteringsanläggningar, men ändå fungerande trikintester och en hög livsmedelsäkerhet. Många debattörer ser den tyska lösningen som en förebild.

  – Jag tycker också att det är intressant att titta på en tysk lösning i Sverige – men bara om vi kan garantera livsmedelsäkerheten, betonar Sven-Erik Bucht.

  Sedan tidigare har regeringen remitterat ett förslag om en ändring av jaktförordningen som ska göra det möjligt att jaga vildsvin med teknisk utrustning som värmekamera, elektronisk bildförstärkare och rörlig belysning i anslutning till jaktvapnet. I dag är sådan utrustning endast tillåten efter beslut av länsstyrelsen. Ändringarna i jaktförordningen föreslås träda i kraft den 1 januari 2019.

  – Målet med förslaget är att fler vildsvin än tidigare ska skjutas. Vi har tidigare försökt få igenom en reglering av utfodringen av vilt, med det satte Alliansen och SD stopp för, så nu går vi vidare på andra vägar, säger Sven-Erik Bucht.

  LÄS OCKSÅ: Regeringen vill göra vildsvinsjakten enklareLÄS OCKSÅ: Danmark röstar ja till vildsvinsstängselLÄS OCKSÅ: ”Vildsvin är viltets Svarte Petter”

  Relaterade artiklar

  Till toppen