Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 15 augusti 2019

  En andra svärmning av granbarkborre har inletts

  Problemen med granbarkborre fortsätter för landets skogsägare. I slutet av juli inleddes en andra våg av svärmning.

  – Vi trodde inte att det skulle bli så i början på säsongen, men nu ser vi på flera håll i landet att de svärmar igen, säger Hans Källsmyr, skogskonsulent på Skogsstyrelsen.

  När vädret i början av sommaren var regnigt och kallt och tiden gick utan att det blev någon andragenerations svärmning hoppades Hans Källsmyr och hans kolleger på Skogsstyrelsen att det inte skulle bli någon sådan.

  – Att de svärmar igen beror på den höga populationen. På vår svärmningsövervakning kan man se att det på många håll kom en topp under vecka 30 och vecka 31, säger Hans Källsmyr.

  Vid sidan av de fällor som Skogsstyrelsen tömmer varje vecka för svärmningsövervakning har de även en långsiktig övervakning på fyra platser i landet. Under tisdagen tömdes en av dessa, belägen i Värmland.

  – Det var något färre granbarkborrar än förra året, någonstans mellan 60-70 procent av vad vi såg då. Ändå ser man mer skador på skogen. Det är fortfarande ett allvarligt läge, skogen är stressad, säger Hans Källsmyr.

  I Blekinge, Kalmar och Sörmland bedöms skadorna bli värre än i fjol. Men också i Jönköping, Kronoberg, Skåne, Värmland, Örebro och Östergötlands distrikt hittas nya angrepp – liksom i delar av Halland, Västmanland och Uppland.

  Skogsstyrelsens råd till skogsägarna är därför att gå ut i sin skog och titta var fjärde vecka och inte minst kontrollera nära platser som blev angripna i våras.

  LÄS MER: ATL:s bästa texter om granbarkborre, samlade i en pdf .LÄS MER: Skogstyrelsens information om granbarkborrens svärmning.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen