Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 24 maj 2019

  EM i skog – som racing i motorsåg

  Motorsågar kommer att vråla, timmer klyvas och publiken jubla. Arrangörerna bakom EM i skog räknar med 4 000 besökare till helgens tävlingar.

   Deltagarna i EM i Skog gör upp om medaljerna i fem tuffa motorsågsgrenar.
  Deltagarna i EM i Skog gör upp om medaljerna i fem tuffa motorsågsgrenar. FOTO: Richard Cederfjärd

  I år hålls EM i skog för första gången någonsin på svensk mark. Det är Naturbruksskolan i Svenljunga som står för arrangemanget. Under två dagar kommer allmänheten att kunna se deltagare från hela Europa tävla i fem olika grenar. De tävlande gör upp i allt från vem som snabbast och med högst precision kan kvista en stock, byta kedja på en motorsåg eller fälla ett träd.

  Utöver de praktiska momenten tävlar deltagarna i kunskapsmätning. De testas på sina kunskaper kring träd- och djurarter, skogshållning och sjukdomar på skog och mark.

  Sverige möter sylvasst motstånd

  Hans-Ulric Göransson, maskinlärare i skog på Naturbruksskolan i Svenljunga, menar att det finns ett stort intresse för EM i skog – eller racing i motorsåg, som han kallar det. Och det svenska laget, som helt består av elever från Naturbruksskolan i Svenljunga, kommer att få möta tuff motstånd.

  – Sverige är inte favorittippat att vinna EM i skog. Andra länder som Tyskland och Österrike lägger ner 300-400 lektionstimmar under tre år för att bli bäst. De blir nog, tillsammans med Norge, farligast, säger han till ATL.

  Det är en lång väg att kvalificera sig till EM. Först måste skolan man representerar delta i regionala tävlingar och kvala till SM samt vinna SM. För det är bara årets svenska mästare som får delta i ett EM. Svenljunga har lyckats vinna SM i Skog flera gånger de senaste tio åren, och truppen är redo.

  – Svenskarna har tränat bra och vi har en nyfiken och positiv trupp. De kommer att göra så gott de kan. Det man inte får glömma är att vi har färre lektionstimmar än konkurrenterna. Vårt lag tränar endast på fritiden och oftast på kvällarna, säger Hans-Ulric Göransson.

  Mer än bara en tävling

  Arrangemanget kan liknas vid en minimässa. Det kommer att finnas 40 utställare på plats, allt från maskintillverkare till skogsbolag. Dessutom hålls flera seminarier som berör skogs- och klimatfrågor.

  – Det kommer att intressera många eftersom ämnena ligger i tiden. Träfibern har många användningsområden. Du kan göra allt från möbler till tröjor och bränsle, säger Hans-Ulric Göransson.

  Relaterade artiklar

  Till toppen