Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 21 oktober 2018

  Elmia vill premiera nya skogsidéer

  Svenskt skogsbruk bygger på innovationer, och många stora företag i branschen har börjat med en liten idé. Nu söker Skogselmia nya idéer som kan utveckla skogsbruket.

   – Förhoppningen är att få in idéer inom olika teman: Digitalt, något enkelt eller litet och säkerhet och ergonomi, säger Mattias Pontén.
  – Förhoppningen är att få in idéer inom olika teman: Digitalt, något enkelt eller litet och säkerhet och ergonomi, säger Mattias Pontén. FOTO: Elmia

  Sitter du inne med nästa innovation som kan utveckla svenskt skogsbruk? I så fall kan du anmäla den till det nystartade Skogselmia Innovation Award, som delas ut i samband med mässan i juni nästa år.

  – Vi vill inspirera till utveckling, samtidigt som det är kul att lyfta fram nya innovationer och produkter lite extra. De är ju grunden för mässan, säger Mattias Pontén, projektledare.

  Ändrat inriktning

  Han tycker inte att innovationstakten sjunkit i skogsbruket, men däremot att den till viss del svängt från mekanik till digitalisering.

  – Där finns massor med möjligheter som vore kul att tillämpa. Genom fjärranalys och från maskinerna finns enorma datamängder som kan användas på olika sätt. Andra spännande områden där det händer mycket är virkesmätning eller artificiell intelligens och robotik, som kan underlätta vardagen och förbättra arbetsmiljö och ergonomi.

  Men det behöver inte vara Big Data för att platsa för priset, även enklare idéer kan ha stor betydelse, säger Mattias Pontén, och framhåller vajerkranen och avvibrering av motorsågar som innovationer som är självklara i dag men innebar revolutionerande förändringar när de kom.

  I juryn för priset sitter förutom Mattias Pontén själv också Magnus Thor från Skogforsk, Per Frankelius, Linköpings Universitet, och Göran Andersson, ELA Skogsservice, och sista anmälningsdag är 28 februari.

  Relaterade artiklar

  Till toppen