Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 12 september 2017

  Ek ger nya affärer för litet sågverk

  BJÄRNARED.

  Efterfrågan på ek är stor både i Sverige och i övriga Europa. Tillgången på ek är också stor. Det får Bjernareds sågverk i Halland att satsa på ek - vid sidan om granen.

   Det är stor efterfrågan på ek både Sverige och övriga Europa menar Stefan Karlsson på Bjernereds sågverk i Halland.
  Det är stor efterfrågan på ek både Sverige och övriga Europa menar Stefan Karlsson på Bjernereds sågverk i Halland. FOTO: Birgitta Sennerdal

  Det är stor efterfrågan på ekträvaror både i Sverige och i resten av Europa. Men mycket av den ek som används i Sverige kommer från USA. Det vill Stefan Karlsson som är en av delägarna till Bjernareds sågverk i Halland ändra på, för råvaran finns.

  – Det finns 4 miljoner skogskubikmeter ek utanför skyddade områden och nyckelbiotoper i Halland. Eken i Halland får vara högst 125 år, sedan blir den sämre, säger han.

  LÄS OCKSÅ De vågar satsa på blandskog

  Bjernareds sågverks inriktning är att såga gran i långa längder, över sex meter, för konstruktionsvirke. Produktionen är 22 000 kubikmeter sågad vara om året, hälften säljs på export och hälften på hemmamarknaden. Sedan många år har Stefan Karlsson även jobbat med lövskog och förmedlat råvara både till köpare utomlands och i Sverige.

   Bjernareds sågverk ligger i Hallands inland.
  Bjernareds sågverk ligger i Hallands inland. FOTO: Birgitta Sennerdal

  Börjar såga ek

  Nu tänker Bjernareds sågverk börja såga en del ek själv. Företaget håller på med att utveckla nya, möjliga produkter. Men det ska inte bli försäljning direkt till konsument, utan via grossist.

  – Ek funkar bra i vattenmiljöer och det är mer miljövänligt att använda ek än tryckimpregnerat i bryggor och andra marina miljöer.

  Stefan Karlsson tror även att många kan uppskatta att ha ekvirke i sina trädgårdar.

  Här- och närproducerat

  Bjernareds sågverk ligger bara några mil från Wapnö, som lanserat begreppet härproducerad mjölk. Stefan Karlsson tror även att konsumenter vill veta var träet kommer ifrån.

  – Jag tror mycket på här- och närproducerat.

  Som ett första test har Bjernareds sågverk sågat 1 000 kubikmeter ek i sitt barrsågverk.

  – Det var väldigt svårt, det går inte att jämföra en lång rak granstock med en kvistig och knagglig ek. Garvsyran i eken ställer också till det och ekstockarna väger bly. Men vi har en engagerad personal och löste problemen.

  Ekvirket såldes på export till Holland och England.

   Det är en fördel att ha stamkvistat, men inte nödvändigt.
  Det är en fördel att ha stamkvistat, men inte nödvändigt. FOTO: Birgitta Sennerdal

  Drag efter ek

  Bjernareds sågverk ska även fortsättningsvis såga gran, men tänker komplettera med att kampanjköra eken under vissa perioder på året.

  – Det är ett väldigt drag efter ek och det är ett bra läge att komma in i marknaden, men det tar tid och är mycket jobb.

  Efterfrågan på boktimmer är inte lika stor som på ektimmer, och Bjernareds sågverk tänker inte såga bok.

  – Men jag kan förmedla andra köpare, så att det inte bara går till energived eller massaved, säger Stefan Karlsson.

   Stefan Karlsson spanar in en fin ek. Två meter är den kortaste längden på en timmerstock av ek, och den måste vara minst 17 centimeter i diameter i topp.
  Stefan Karlsson spanar in en fin ek. Två meter är den kortaste längden på en timmerstock av ek, och den måste vara minst 17 centimeter i diameter i topp. FOTO: Birgitta Sennerdal

  Råd till dig som vill sälja ektimmer

  Det skiljer 400-5 000 kronor per kubikmeter på ek, så det gäller att aptera rätt och för det behövs rätt entreprenör.

  Det är en fördel att ha stamkvistat, men inte nödvändigt.

  Två meter är den kortaste längden på en timmerstock av ek och den måste vara minst 17 centimeter i diameter i topp.

  LÄS MER: Lövet ökar men avsättningen minskarLÄS OCKSÅ: Svag dollar påverkar affärernaLÄS OCKSÅ: Bucht: ”Självklart att betala för nyckelbiotop”

   En vägghylla tillverkad av ek, som Stefan Karlsson tagit fram som ett exempel på hur ekvirke kan användas.
  En vägghylla tillverkad av ek, som Stefan Karlsson tagit fram som ett exempel på hur ekvirke kan användas. FOTO: Birgitta Sennerdal

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen