Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 2 augusti 2018

  Eftersläckningsarbetet kostar staten 50 miljoner

  Beslut i skogsbrändernas spår vid dagens regeringssammanträde.

   Eldhärjad skog i Tovåsen, Hälsingland. Arkivbild.
  Eldhärjad skog i Tovåsen, Hälsingland. Arkivbild. FOTO: Martin Orvik

  Regeringen gör bedömningen att eftersläckningsarbetet efter sommarens skogsbränder kommer att kosta staten 50 miljoner kronor. Tre miljoner går till länsstyrelsen i Jämtland som ska vara nationell samordnare för det arbetet. Det innebär att länsstyrelsen ska informera andra myndigheter och kommuner i frågor som rör eftersläckningen, ta fram samarbetsformer för överlämningen av ansvaret från räddningstjänst till markägare och utforma en modell för hur eftersläckningsarbetet kan organiseras i områden med många berörda.

  Svårare än 2014

  Med många bränder på många olika håll i Sverige under sommaren blir eftersläckningsarbetet, som i första hand är ett ansvar för markägarna, svårare att samordna än efter branden i Västmanland 2014.

  ”Det finns ett behov av en enhetlig hantering av eftersläckningsarbetet och att samlat ta vara på relevanta erfarenheter. Vid en större brand med många markägare är eftersläckning en svår uppgift eftersom den kräver god samordning, resurser och kunnande – då arbetet är svårt och riskfyllt. Med detta uppdrag vill vi skapa en trygghet för skogsägarna och stödja dem i det arbetet”, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) i ett pressmeddelande.

  Helikoptrar

  Vid regeringssammanträdet i dag, torsdag, beslutade regeringen också att uppdra åt Sjöfartsverket att se över sina möjligheter att bistå vid brandbekämpning. Sjöfartsverkets helikoptrar saknar utrustning för att bland annat transportera vattentankar, och det vill regeringen ändra på. Myndigheten ska också se över behovet av utbildning hos helikopterförarna. En snabbkoll på vilka helikoptrar som kan bli användbara under pågående och eventuella nya bränder i år ska vara klar senast den 18 september.

  ”Det är viktigt att vi undersöker hur vi kan använda de resurser vi har mer effektivt i sådana här extrema situationer. Vi är beredda att pröva alla vägar för att förstärka räddningskapaciteten”, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) i ett pressmeddelande.

  LÄS OCKSÅ: Sjöfartsverket ser över krokar till helikoptrarLÄS OCKSÅ: Här är regeringens krispaket för torkan

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen