Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 6 mars 2019

  Efterlängtat sågverksår

  Fjolåret innebar en välkommen högkonjunktur för sågverken, detta efter en längre tung period sedan den senaste högkonjunkturen 2007. För skogsägarna resulterade det i höjda timmerpriser, för sågverken bättre finanser och underlag för nödvändiga investeringar och för Sverige ett förbättrat handelsnetto.

  Och ett bra sågverksår kunde behövas: Under de senaste elva åren har Södra Wood/Interiör en genomsnittlig rörelsemarginal på 0,8 procent. Sedan botten på konjunkturen 2012, då Södra Wood gick back med nästan en halv miljard kronor, har resultaten pekat uppåt. Nu har Södras sågverk två vinstår i rad, men om det är en långsiktig effekt av den omorganisation som inleddes 2016 eller beror på bra konjunktur är ännu tidigt att säga.

  Omstruktureringen har däremot inneburit att Södra avvecklat interiördelen och lövvirke för att satsa på färre och större sågverk. Därmed har de också släppt möjligheterna till högre förädling, där de största vinstpotentialerna brukar finnas, och en bredare produktpalett som kan ge en mindre känslighet för marknadsändringar. Kanske kompenseras det av en eventuellt växande satsning på KL-trä. Känslighet för marknadsändringar innebär också Södras stora andel av försäljningen, hela 40 procent, på den engelska marknaden. Detta kan mycket väl bli en rysare när, eller om, Brexit blir av.

  För Vidas del ligger den genomsnittliga rörelsemarginalen för perioden 2007-2018 på 6,5 procent, en tillräckligt hög nivå för att vara långsiktigt hållbar. Enda nackdelen med fjolårets rörelseresultat på 880 miljoner kronor var att företaget gjorde sig så attraktivt för utländska investerare att de blev uppköpta av kanadensiska Canfor, och vinsterna därmed i fortsättningen hamnar utanför Sverige.

  Canfor har också aviserat ambitioner på expansion. De kan därmed komma att ta över stafettpinnen i omstruktureringen av sågverken i södra Sverige från självavvecklade Rörvik. Det kan gynna Vida, men samtidigt minska konkurrensen om skogsägarnas råvara.

  Relaterade artiklar

  Till toppen