Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 17 augusti 2018

  Efterlängtad översyn väntar på direktiv

  Tre månader efter att regeringen utlovade en översyn av Artskyddsförordningen väntar utredningen fortfarande på att börja.

   Lavskrikan har blivit en symbol för krocken mellan naturvård och skogsbruk. Arkivbild.
  Lavskrikan har blivit en symbol för krocken mellan naturvård och skogsbruk. Arkivbild.

  Det är inte säkert att det blir någon översyn av Artskyddsförordningen. I alla fall inte initierad av den sittande rödgröna regeringen. Med tre veckor kvar till valet har det fortfarande inte getts några direktiv för vad utredningen mer specifikt ska göra. Och på Miljödepartementet kan man inte säga mycket mer än att direktiven är under beredning.

  – Det är inte så lång tid innan valet, det stämmer. Men förhoppningen är fortfarande att man ska hinna färdigt med det, säger Jakob Lundgren, pressekreterare hos miljöminister Karolina Skog (MP).

  Men det är inte säkert?

  – Jag kan inte ge ett datum. Så är det ju alltid. Det är färdigt när det är färdigt.

  Utlovat i maj

  Det är nu tre månader sedan miljöministern gav det av skogsbranschen, och ansvariga myndigheter, efterlängtade beskedet att Artskyddsförordningen ska ses över. Det kom i ett kluster av skogspolitiska besked från regeringen, där även presentationen av det nationella skogsprogrammet och det officiella startskottet för den landsomfattande inventeringen av nyckelbiotoper offentliggjordes under loppet av ett halv dygn.

  Då sa Karolina Skog att utredningens huvuduppdrag ska vara att titta på hur skogsägare ska uppmuntras att skydda den biologiska mångfalden i skogen. Frågorna om när man har rätt till ersättning för myndighetsbeslut som indirekt eller direkt leder till avverkningsstopp, som vållat stor frustration i skogsägarkretsar, ska också granskas.

  Annat har prioriterats

  Men sedan dess har det inte hörts något om det mer konkreta utredningsuppdraget, och vem eller vilka som ska utföra det. Enligt Jakob Lundgren är det åtminstone delvis torkans fel.

  – Vi har haft en sommar när mycket har hänt som har prioriterats på regeringskansliet, med bränder och torka bland annat.

  LRF Skogsägarnas ordförande Sven-Erik Hammar beklagar att det inte hänt mer i ärendet. Det har nu gått två år sedan Skogsstyrelsens och Naturvårdsverkets generaldirektörer samstämmigt uppmanade regeringen att se över lagstiftningen.

  – Det är ju inte bra att det har dröjt så här länge, särskilt som regeringens egna myndigheter pekat på det här. Att den här osäkerheten och känslan av rättslöshet hos många skogsägare får fortgå, det är inte acceptabelt, säger Sven-Erik Hammar.

  Riksdagsmajoritet

  På oppositionssidan finns det en majoritet för en översyn av Artskyddsförordningen. Riksdagen skickade i våras ett tillkännagivande om att en sådan bör göras till regeringen.

  Beslut om att tillsätta en utredning, med direktiv och utnämning av vem eller vilka som ska göra den, fattas vid regeringssammanträdena som normalt hålls en gång i veckan. Det ger tre tillfällen kvar för den rödgröna regeringen att sätta sin prägel på utredningen innan valet.

  LÄS OCKSÅ: Skog: Skogsägarna ska ges incitamentLÄS OCKSÅ: Nytt delbeslut om lavskrika

  Relaterade artiklar

  Till toppen