Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 16 oktober 2018

  I sviterna av bränderna: Dubbelt så dyr försäkring för skogsägare

  Skogsbrandsförsäkringen fördubblas hos Dina Försäkringar.

  – Vi ser att det blir mer brandskador framöver, säger Stefan Magnusson, produktansvarig för Lantbruk.

  FOTO: Erik Abel/TT

  Nästan 10 000 hektar skog skadades av skogsbränderna i Ljusdal i somras. I princip alla skogsägare var försäkrade – men ersättningen kommer att skilja sig åt.

  ”Alltid gungor och karuseller”

  Dina och IF ersätter för förtida avverkning vilket gynnar de som har stor andel yngre skog. Marknadsledande Länsförsäkringar har en ersättning för volym inmätt skadad skog, vilket gynnar de som har en äldre mer virkesrik skog.

  – När man jobbar med schabloner blir det alltid gungor och karuseller, säger Johan Litsmark, naturskadespecialist på Länsförsäkringar och fortsätter:

  – Men skaderegleringen blir effektiv och på sista raden skiljer det sällan någonting eftersom de flesta skogsägare har både yngre och äldre skog.

  Det finns också skador från branden som det är osäkert hur det ska ersättas.

  Ser större risker

  Med klimatförändringarna följer ett mer extremt väder. Både Dina och Länsförsäkringar ser större risker för skogen framöver, både för stormar och för bränder.

  Efter skogsbranden i Västmanland har Dina höjt premien i flera omgångar och nu är det klart att man kommer att höja med två kronor hektaret till nästa år. Premien blir mellan 4 kronor per hektar i Norrland och 4,70 kronor per hektar i Sydsverige.

  – Vi ser att det blir mer brandskador framöver, säger Stefan Magnusson, produktansvarig för Lantbruk.

  Premien hos Dina är även efter höjningen lägre än hos konkurrenten Länsförsäkringar. Men hos Länsförsäkringars regionala bolag har man inga planer på att höja premierna.

  – Vi ser inget behov av att höja brandpremien i dagsläget, säger Johan Litsmark.

  Relaterade artiklar

  Till toppen