Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 16 maj 2005

  Dyrare skogsfastigheter i stormens spår

  Tvärtemot förväntningarna verkar priserna på skogsfastigheter ha stigit efter stormen.

  – För de fastigheter som säljs nu utanför stormområdena är priserna faktiskt högre. Och det kan man fundera på vad det beror på, säger Henrik Sjöberg, värderingsansvarig på LRF Konsult Skogsbyrån som förmedlar en stor del av skogsfastigheterna i landet.

  I gränsområdena till stormen borde fastighetspriserna ha sjunkit eftersom de stora extrapremier som gavs vid virkesförsäljningarna har tagits bort. Men även där är fastighetspriserna hävdade eller har stigit en aning. Mäklarna förklarar den oväntat starka marknaden med en förväntan om högre timmerpriser när stormvirket väl är undanröjt och det kan bli brist på timmer.

  Omsättningen har halverats totalt i landet från den 1 januari till nu, jämfört med samma period förra året. Orsaken till minskningen är att det gjorts ytterst få affärer i stormområdet.
  – Det beror inte på att det saknas köpare eller säljare utan på att fastigheterna är väldigt svåra att beskriva just nu, säger Sjöberg.

  I östra Småland pågår dock en viss handel eftersom Kalmar län inte blev lika skadat som det övriga landskapet.
  För stormområdet lyder Konsults prognos att fastighetspriserna är på väg uppåt.
  – De som vill sälja bör vänta ett tag. Till hösten kommer det att vara full fart och högre priser även i stormområdet. Så i det hela taget har stormen varit positiv för fastighetspriserna, säger Sjöberg.

  Kapitalplacerare som arbetar inom skogssektorn har liknat stormen vid en börskrasch vilket bör ha kylt av efterfrågan från det hållet. Men inte heller där har det märks någon avmattning. Möjligtvis kan skogen som trygg placering ha fått sig en törn.

  Per Österman

  Relaterade artiklar

  Till toppen