Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 7 juli 2005

  Dyrare att försäkra skog

  Premierna för skogsskadeförsäkringarna skjuter i höjden. Sockenbolagen har redan höjt premien med 50 procent, en höjning som knappast räcker. Länsförsäkringar lär följa med uppåt.

  Ungefär hälften av alla skogsägare i det stormdrabbade området står fortfarande utan stormförsäkring. Infrastrukturminister Ulrica Messing har i media sagt att hon tycker det är märkligt och att det borde vara obligatoriskt att försäkra sig mot storm och insektsangrepp.

  Länsförsäkringar lyfte sitt teckningsstopp i det drabbade området den 1 juli. Kostnaden för att teckna stormförsäkring pendlar mellan 5 och 25 kronor per hektar beroende på var i landet skogen finns.

  Svårt för bolagen att återförsäkra

  Sockenbolagens Försäkrings AB räknar med att ta bort sitt teckningsförbud i Småland, Halland och Skåne till hösten. Premien för ett paket med stormförsäkring har bolaget redan höjt med 50 procent.
  – Jag bedömer den höjningen inte räcker, säger bolagets vd Bibi Sandberg till ATL.

  Problemet nu är att de stora återförsäkringsgivarna ute i Europa vägrar låta de svenska försäkringsbolagen återförsäkra sig till de gamla premierna. Enligt Bibi Sandberg är det fråga om enorma premiehöjningar som återförsäkringsbolagen vill driva igenom gentemot de svenska bolagen.
  – Det är mycket mer än 100 procent. Utan överdrift kan man säga att det är de internationella återförsäkringsbolagen som avgör framtidens skogspremie, säger hon.

  Skogsägarna betalar

  Stormen Gudrun slog inte särskilt hårt mot de svenska försäkringsbolagen. Enligt Bibi Sandberg drabbades Sockenbolagen av skogsskador på runt 150 miljoner kronor. Hon tror att Länsförsäkringar fick en kostnad på omkring 2 miljarder kronor. Av detta är det 5 procent eller mindre de måste ta ur sin egen kassa, resten får de europeiska återförsäkringsjättarna stå för.
  – De pengarna vill de naturligtvis ha tillbaka. Långsiktigt är det skogsägarna som får betala, det går inte att säga på något annat sätt, säger Bibi Sandberg.

  Jan Olsson

  Relaterade artiklar

  Till toppen