Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 14 maj 2012

  Dyr trygghet att satsa på stampris

  Att välja Södras nya affärsform skördarmätning med stampris ger en tryggare affär. Men prislistan ger ett virkesvärde som ligger rejält under den för leveransvirke, avslöjar en analys som ATL låtit göra.

  Kapat pris. Södras nya stamprislista ger 40 kronor kubiken mindre betalt, enligt beräkningar som ATL låtit göra.
  Bild 1/2Kapat pris. Södras nya stamprislista ger 40 kronor kubiken mindre betalt, enligt beräkningar som ATL låtit göra.
  Virkeskonsulten Lennart Bertilsson.
  Bild 2/2Virkeskonsulten Lennart Bertilsson.

  Södras Skogs marknadschef Urban Blomster hävdade i en intervju med ATL förra tisdagen att den som väljer stampris får lika mycket eller mer betalt än den som väljer det vanliga affärsformerna, avverkningsuppdraget eller leveransvirke.

  – Ja, prislistan är definitivt i samma nivå som de andra, sade Urban Blomster.

  Inte sant

  Men enligt den jämförelse mellan affärsformerna som ATL låtit göra är det inte sant att prislistorna ger lika mycket betalt.

  Stamprislistans priser gäller bara sågbart virke, annars sänks priset till 230 kronor kubikmeter.

  När man simulerar prislistorna mot VMF:s stambank i dator ger prislistan för vanligt leveransvirke ett bruttovärde på 491 kronor fastkubiken för gransågtimret och massaveden under optimala förhållanden.

  Stamprislistan ger bara 427 kronor kubiken, 63 kronor mindre eller 13 procent mindre kubiken.

  Stor skillnad

  – Ju mer jag rotar i det här, desto mer överraskas jag, säger virkesvärdesspecialisten Lennart Bertilsson, som gjort analysen.

  – Det är så stor skillnad att det är otroligt, det här ju en skotarkostnad.

  Södra tar risker

  Med den nya affärsformen, skördarmätning med stampris, tar Södra över flera av de risker som tidigare legat på skogsägaren. Förluster på grund av felaptering, felskotning, glömt eller stulet virke, och vrak vid inmätningen tar nu Södra.

  Detta är förluster som Lennart Bertilsson beräknar till normalt 4,5 procent av virkesvärdet, vilket motsvarar 20 kronor kubiken i det här fallet.

  Med hänsyn taget till normala förluster ligger alltså Södras stamprislista drygt 40 kronor lägre.

  Skäligt?

  För en kostnad på 40 kronor fastkubiken får skogsägaren snabbare betalt och en tryggare affär. Frågan är om det är skäligt.

  – Nej, det är helt oskäligt. Det här är en smygsänkning med 40 spänn kubiken som jag inte har förståelse för, säger Lennart Bertilsson, som framhåller att skördarmätning med stampris inte ger det pris som står på prislistan.

  – Det är inte klappat och klart, här är flera faktorer som påverkar skogsägarens netto, inte minst kvaliteten på jobbet som görs.

  Håller inte med

  Södra Skog ger följande kommentar efter att ha tagit del av ATL:s analys.

  " När vi jämför värdet av stampriset och industrimätning på samma objekt har vi inte dessa differenser", skriver Björn Karlsson i ett mejl.

  Relaterade artiklar

  Till toppen