Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 23 juni 2017

  Duktig pippi kan hjälpa ekskogsbrukare

  I Tyskland drar skogsbruket nytta av nötskrikans vana att mylla ner ekollon i jorden. Forskare tror att även svenska skogsbrukare kan ta hjälp av den duktiga fågeln.

   Nötskrikan gillar att gömma ekollon. Den egenskapen kan hjälpa skogsbruket med plantering.
  Nötskrikan gillar att gömma ekollon. Den egenskapen kan hjälpa skogsbruket med plantering. FOTO: Mostphotos

  Nötskrikan samlar in ekollon och myllar ner dem på några centimeters djup, mellan mineraljord och humus, vilket ger perfekta förutsättningar för att ollonet ska gro till en planta. I Brandenburg i nordöstra Tyskland har hjälpen från nötskrikan satts i system, och på hösten fylls trälådor med ekollon. Lådorna monteras på tallstammar ungefär två meter över markytan, och på 100 meters avstånd från varandra.

  Fågeln planterar ekollon

  Resultaten är goda. Nötskrikor plockar ollon från lådan och planterar i den omgivande tallskogen i en radie på 100-200 meter från boxen. Försöken visar att 7 000 plantor per hektar etableras med hjälp av 65 kilo ekollon per låda, enligt ett nyhetsbrev från SLU i Alnarp som haft en workshop med europeiska forskare om hur ek kan främjas.

  I Sverige finns 50 000 hektar ren ekskog. Den överväldigande delen ek finns dock i blandskog, och därför är det viktigt att ta hand om eken i kombination med andra trädslag, enligt forskarna.

  Relaterade artiklar

  Till toppen