Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 30 juli 2019

  Drönare viktig länk i jakten på skogsbränder

  50 anlagda skogsbränder har rasat i Högsby och Mönsterås sedan i våras. Många av bränderna har upptäckts med hjälp av drönare.

  – Jag brukar skicka drönaren 60-70 meter upp i luften. Därifrån får man en bra överblick, säger skogsvårdaren Joakim Cahling.

   Joakim Cahling, anställd skogs- och viltvårdare, har upptäckt många av de anlagda skogsbränderna i östra Småland med sin drönare.
  Joakim Cahling, anställd skogs- och viltvårdare, har upptäckt många av de anlagda skogsbränderna i östra Småland med sin drönare. FOTO: Fredrik Loberg

  Vågen av bränder som härjat i skogarna runt samhällena Långemåla och Ruda saknar motstycke. Sedan i april har räddningstjänsten tvingats rycka ut flera gånger i veckan. Enligt polisen råder det ingen tvekan om att bränderna varit anlagda. Åtskilliga av rökpelarna har upptäckts ovanifrån, tack vare drönare. En av dessa manövreras av Joakim Cahling, som arbetar på ett skogsföretag utanför Långemåla.

  – För två år sedan köpte vi drönaren, främst som ett hjälpmedel vid inventering av granbarkborrar, berättar Joakim Cahling.

  – Man kan också använda den till att kartlägga omfattningen av nedfällda träd efter kraftiga stormar.

   Skogsbränderna har ofta anlagts på kvällarna.
  Skogsbränderna har ofta anlagts på kvällarna. FOTO: Räddningstjänsten Högsby

  Upptäckt flera av bränderna

  Sedan påskhelgen har Joakim Cahling och drönaren framför allt varit sysselsatta med att söka efter skogsbränder.

  – Bilderna från drönaren kan jag se i realtid på min display. Det går även att ta foton och filma, berättar Joakim Cahling.

  Vid minst 15 tillfällen har Joakim Cahling och drönaren upptäckt att flera bränder pågått samtidigt, i närheten av varandra. Medan han styrt drönaren har han talat i telefon med räddningstjänsten. Informationen har varit viktig för brandpersonalen. Många bränder har pågått i svårtillgänglig terräng med tät skog.

  – Sedan vågen av bränder började har ytterligare 6-7 markägare här i området skaffat sig drönare, säger Joakim Cahling.

   Ihopfälld får Joakim Cahlings drönare plats i en liten väska.
  Ihopfälld får Joakim Cahlings drönare plats i en liten väska. FOTO: Fredrik Loberg

  Läs mer: Flera anlagda skogsbränder på kort tid

  Grannar håller ihop

  Genom grannsamverkan försöker skogsägarna hålla varandra informerade om vad som händer i området.

  En av de drabbade är Ulf Gustafsson. Han driver ett skogs- och lantbruksföretag i Sibbetorp mellan Långemåla och Fliseryd.

  – För en dryg månad sedan brann det på ungefär ett hektar, på gränsen mellan min och grannens mark.

  – Lyckligtvis var räddningstjänsten tidigt på plats och kunde släcka elden.

  Ulf Gustafsson ger mycket beröm till brandpersonalen, som hittills lyckats förhindra att någon storskalig brand brutit ut.

  Läs mer: 50-tal anlagda bränder – polisen söker seriepyroman

  ”Alla här är på helspänn”

  De lokala skogsägarna genomför patrulleringsrundor, för att försöka upptäcka varje ny brandhärd så tidigt som möjligt. Ulf Gustafsson har flera gånger fyllt gödseltunnor med vatten, som räddningstjänsten använt i sitt släckningsarbete.

  – Alla här är på helspänn när de ser något misstänkt. Som markägare kan man inte slappna av, så länge bränderna fortsätter säger han.

  – Jag funderar på att skaffa en egen drönare. Det är ett snabbt och effektivt sätt att undersöka vad som pågår på ens marker, säger Ulf Gustafsson.

  Relaterade artiklar

  Till toppen