Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 15 september 2018

  Snart premiär för Västmanlands stora skogsbrand på scen

  Under två års tid har Västmanlands teater arbetat med en uppsättning om den stora skogsbranden. Nu börjar premiärdagen närma sig.

  Västmanlands teater gör nu en föreställning utifrån den stora skogsbranden i Västmanland 2014, då 14 000 hektar skog brann ner. Manuset är baserat på samtal och intervjuer med alltifrån brandmän till boende i området. Niklas Hjulström är regissör för föreställningen och chef för teatern och berättar att en orsak till att de valde skogsbranden som tema är att det är en upplevelse som många människor i bygden har en relation till.

  – En del av arbetet med en teater handlar om att hitta gemensamma upplevelser som människorna i bygden har en relation till. När jag började som teaterchef för Västmanlands teater 2016 letade jag efter en sådan upplevelse och då sa folk direkt: ”branden”, säger Niklas Hjulström.

   Niklas Hjulström, teaterchef för Västmanlands teater och regissör för föreställningen Den stora branden.
  Niklas Hjulström, teaterchef för Västmanlands teater och regissör för föreställningen Den stora branden. FOTO: Pressbild

  Något av det första som han sedan gjorde var att besöka brandområdet, vilket gav honom en känsla av krigscenarier.

  – En del av området var otroligt ödelagt, där var allt bortbränt, vilket gav mig en väldigt dystopisk känsla. Jag började reflektera mycket om framtiden och om miljöaspekten, berättar han.

  Bygger på intervjuer och forskning

  Pjäsen bygger på verkliga händelser, intervjuer med personer som själva drabbades av branden och forskning om den. Den lyfter bland annat fram de existentiella aspekterna av att drabbas av en brand och kanske vara tvungen att lämna allt bakom sig på ett ögonblick. Niklas Hjulström menar att det är något som få människor i Sverige har behövt uppleva, till skillnad från människor som lever i krigs- och konfliktområden.

  – Ett forskarteam som vi har haft kontakt med har också forskat kring vad som händer med en människa när hennes ”plats” försvinner. Många kvinnor har skogen som sin kraftkälla. Vad händer när den inte längre finns?

   Nytt liv efter den stora branden i Västmanland 2014.
  Nytt liv efter den stora branden i Västmanland 2014. FOTO: Mostphotos

  Ibland blir saker och ting inte som man har tänkt sig och Niklas Hjulström berättar att ett par i föreställningen reagerar precis tvärtemot mot vad man hade kunnat förvänta sig.

  – En annan aspekt är att det kommer att vara en vacker och suggestiv föreställning. Vi har bland annat Västerås kammarkör som medverkar i pjäsen, vilket kan komma att ge en nästan sakral känsla.

  Föreställningen, som har fått namnet Den stora branden, har premiär den 20 oktober.

  LÄS OCKSÅ: Dramatisk brand blir teaterföreställning

  LÄS OCKSÅ: Findus nedläggning har blivit teaterpjäs

  Relaterade artiklar

  Till toppen