Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 1 juni 2018

  Domstol granskar sekretessbegäran

  Efter en segdragen långbänk är skogsägaren Jan-Erik Andersson på väg att få besked. Förvaltningsrätten ska granska hur Skogsstyrelsens har hanterat Jan-Eriks sekretessbegäran av en avverkningsanmälan.

  ATL har tidigare berättat om Jan-Erik Andersson som 2016 skickade in en avverkningsanmälan till Skogsstyrelsen. Samtidigt sände han också in en begäran om sekretess eftersom han inte ville att dokumentet skulle publiceras på Skogsstyrelsens webbplats.

  Eftersom beskedet om sekretess dröjde JO-anmälde Andersson. Sent omsider fick han svar av Skogsstyrelsen att sekretess inte kunde beviljas och att beslutet inte gick att överklaga.

  JO-anmälde två gånger

  Men Jan-Erik Andersson lät sig inte nöjas med det. Han ansåg att svaret från Skogsstyrelsen var otydligt och överklagade. Även den här gången dröjde Skogsstyrelsen med sitt svar, varpå Andersson JO-anmälde myndigheten på nytt.

   Jan-Erik Anderssons sekretessärende tas upp i Förvaltningsrätten i Jönköping.
  Jan-Erik Anderssons sekretessärende tas upp i Förvaltningsrätten i Jönköping.

  Nu har hans kamp gett resultat eftersom hans överklagan har lämnats in till Förvaltningsrätten i Jönköping.

  – Efter flera år har Skogsstyrelsen gjort det som myndigheten borde ha gjort för länge sedan – alltså lämnat mitt överklagande till en överprövningsinstans, säger Jan-Erik Andersson till ATL.

  Han ser sitt fall som principiellt viktigt.

  – Det känns som om Skogsstyrelsen chansade när de skrev att deras beslut inte gick att överklaga. Jag undrar hur många andra skogsägare som har avfärdats på samma sätt? Nu får vi ju se vad förvaltningsrätten kommer fram till när det gäller en sådan här sekretessbegäran, säger han.

  Ärendet har ännu inte avgjorts.

  LÄS OCKSÅ: Svar till slut från SkogsstyrelsenLÄS OCKSÅ: Suveräniteten över skogen är återigen hotad

  Relaterade artiklar

  Till toppen