Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 18 februari

  Dom ger Skogsstyrelsen bakläxa om avverkning

  Skogsstyrelsen missade att granska fyra avverkningar som skogsbolaget SCA planerat att göra i Härjedalen. Nu får myndigheten bakläxa av mark- och miljödomstolen, och avverkningen måste avbrytas.

  SCA kallar domen ”en ny rättsordning”.

   SCA måste avbryta avverkningar, sedan mark- och miljödomstolen kommit fram till att Skogsstyrelsen inte granskat skogsbolagets planer ordentligt. Bilden är tagen i ett annat sammanhang.
  SCA måste avbryta avverkningar, sedan mark- och miljödomstolen kommit fram till att Skogsstyrelsen inte granskat skogsbolagets planer ordentligt. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. FOTO: Mostphotos

  Flera andra markägare måste också ställa in planerade avverkningar i Jämtland och Härjedalen efter domen, skriver Dagens Nyheter.

  Den som planerar att göra en avverkning måste lämna en anmälan till Skogsstyrelsen. Om myndigheten inte gör någon invändning inom sex veckor kan avverkningen inledas.

  I det aktuella fallet med SCA hörde föreningen Skydda skogen av sig till Skogsstyrelsen. Föreningen hade inventerat områdena. Där fanns fridlysta och rödlistade arter. Bland annat hittades tjäder, tretåig hackspett, orkidéerna brudsporre och spindelblomster, och svamparten doftticka.

  Men Skogsstyrelsen reagerade inte. Då överklagade Skydda skogen till mark- och miljödomstolen i Östersund, som nu beslutat att den påbörjade avverkningen inte får fortsätta innan Skogsstyrelsen granskat ärendena.

  – Vi har missat en del i vår rutin gällande artskyddet, säger Helena Eriksson, distriktschef vid Skogsstyrelsen i norra Jämtland, till DN.

  Domen anses vara principiellt intressant. Allmänhetens rätt överklaga myndigheters miljöbeslut har inte prövats i detta sammanhang tidigare. Mark- och miljödomstolen hänvisar till den internationella Århuskonventionen om miljöfrågor och mänskliga rättigheter, som Sverige anslutit sig till.

  – Här införs en ny rättsordning som vi inte vet vart den tar vägen, säger Björn Lyngfelt, kommunikationsdirektör på SCA, till DN.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen