Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 27 januari 2005

  Dockered: Ingen anledning att sänka massavedspriset

  Sveaskog vägrar att sänka massavedspriset. - Det är en orimligt låg prisnivå på svensk skogsråvara, säger styrelseordförande Bo Dockered.

  Läs Södras svar på Dockereds utspel

  När Södra sänkte priset på barrmassaved efter stormen från 260 till 160 kronor kubiken reagerade många skogsägare på att sänkningen var alldeles för stor. Nu får de starkt stöd i sin kritik av Sveriges största skogsägare, Sveaskog, som förvaltar statens skogar.

  – Vi ser ingen anledning att sänka priset nu. Vi har avtal med våra kunder om vad de betalar. Det är ju inget fel på veden. Den är lika bra även om den blåst ner, säger Bo Dockered.
  Sveaskog äger 300 000 hektar i Götaland och har fått knappt tre miljoner kubikmeter fällda i stormen. Frågan är nu om Södra kommer att acceptera en högre kostnad för massaveden från Sveaskog.

  – Det vet jag inte. Men de besked som lämnats från Sveaskogs ledning är att vi inte ser någon anledning att ändra vår prisnivå, säger Dockered och fortsätter.
  – Det är viktigt att hålla uppe prisnivån just nu, skogsägarna måste få en större andel av de vinster som görs i skogindustrin. Ett sätt, som jag hoppas att hela skogsindustrin deltar i, är att man totalt stryper importen av barrmassaved. Den är 100 till 150 kronor dyrare än den svenska råvaran baserat på de priser som gällde före stormen.

  Södras sänkning till 160 kronor motiverades med att transporten av den stormfällda veden ut ur Götaland kostar ungefär en hundralapp. Men eftersom industribolagen är beredda att betala 360 kronor för importveden, kan de lugnt betala det gamla priset, 260 kronor, och ändå klara av den extra transportkostnaden ut ur Götaland, menar Dockered.

  – Det jag är orolig för är att man ska införa väldigt höga transportbidrag för att frakta virke från söder till norr. Det behövs inte om man stryper de tio miljoner kubikmeter som importeras per år. Den importerade mängden kostar ju lika mycket som det stormfällda virket, säger han.

  Tror du inte skogsbolagen har förhoppningar om ett sänkt massavedspris?
  – Det tror jag säkert. Det är därför jag är tydlig nu. Jag tycker inte det finns anledning att förse industrin med högre vinster än vad som är nödvändigt.

  Enligt siffror från Skogforsk kommer skogsägarna att göra en kraftig förlust vid 160 kronor eftersom avverkningskostnaden ligger på den nivån eller högre. Därefter ska skogsägaren markbereda, plantera och röja vilket i snitt kostar över 10 000 kronor i södra Sverige. En grov kalkyl pekar på en förlust på närmare 2,5 miljarder kronor för de stormdrabbade skogsägarna.

  – Samhället har anledning att gå in och stödja skogsägarna nu eftersom det är samhällets rådgivning som har lett fram till att vi har monokulturer. Vi hade ju en skogsvårdslag till för några år sedan som bara gick ut på att man inte fick ha någonting annat än gran och tall. Dessa skogar har i och för sig varit väldigt produktiva men samtidigt mycket känsliga. Därför bör man ge planteringsstöd till dem som väljer att anlägga skogar som förhoppningsvis är mer okänsliga mot klimatförändringarna, säger Dockered.

  Per Österman

  Relaterade artiklar

  Till toppen