Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 1 juli 2019

  Djurskyddet i samband med jakt utreds

  Bland annat ska det undersökas om det finns alternativ till att använda levande grävlingar vid grytanlagsprov.

   Två myndigheter ska titta på hur grävlingar mår vid grytanlagsprov.
  Två myndigheter ska titta på hur grävlingar mår vid grytanlagsprov. FOTO: kenneth johansson

  Regeringen har beslutat om tre olika uppdrag där djurs välfärd i samband med jakt och jaktträning granskas. Jordbruksverket och Naturvårdsverket ska tillsammans titta på för- och nackdelarna med att levande grävlingar används vid grytanlagsprov, hur det påverkar grävlingarnas välfärd, om det finns alternativ och vad samhällskonsekvenserna av att inte längre tillåta sådana prov skulle bli.

  • Älg och vildsvin

  Det båda myndigheterna får också i uppdrag att granska djurvälfärden vid träning inför prov och anlagstest i vilthägn, skriver Näringsdepartementet i ett pressmeddelande. Även här handlar det om att titta på vilket lidande det orsakar djur som älg och vildsvin, om det finns alternativ till att använda levande djur och vilken samhällsnytta tränings- och testmetoderna har.

  Jordbruksverket ska dessutom utreda om det krävs mer reglering ur djurskyddsperspektiv vid utsättning av djur för jakt- eller fiskeändamål. Uppdragen hänger samman med den nya djurskyddslagen och ska redovisas under nästa år.

  Relaterade artiklar

  Till toppen