Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 19 februari

  Dispens för feromoner även 2021

  Kemikalieinspektionen ger nöddispens för tre feromonpreparat som används i fällor för granbarkborre.

  FOTO: ROLF SEGERSTEDT

  Precis som i fjol och förrfjol ger Kemikalieinspektionen även i år nöddispens för skyddsmedel mot granbarkborrar.

  – Angreppen är extremt höga sedan sommaren 2018 och bekämpning behövs under flera år för att vara effektiv, säger Björn Isaksson, agronom på Kemikalieinspektionen, om bakgrunden till beslutet.

  Preparaten som får dispens är syntetiska feromoner, doftämnen som lockar granbarkborrarna att fastna i olika typer av mekaniska fällor. Preparaten är alltså inte gifter som dödar borrarna, utan kan liknas vid osten som lockar möss i en fälla. Feromoner förekommer naturligt och framställs av granbarkborrarna själva för att kommunicera, trots det krävs alltså dispens för de syntetiska varianterna.

  Förekommer naturligt

  – Alla kemiska produkter som används i bekämpningssyfte måste vara typgodkända. Feromonerna är inte bekämpande i sig men används i bekämpningssyfte och för de här preparaten har vi inte fått några ansökningar om godkännande. De syntetiska feromonerna är inte heller identiska med de naturliga, bland annat vill man att de syntetiska ska vara stabilare för att inte brytas ned så snabbt, säger Björn Isaksson.

  Så även om de syntetiska feromonerna efterliknar de naturliga går det inte att säga exakt vilka effekter de har på miljö och hälsa. Men Kemikalieinspektionen vet ändå tillräckligt om medlens egenskaper för att slå fast att skyddshandskar ska användas vid hantering.

   Även i år blir det dispens som medger fällfångst av granbarkborrar. På bilden Jakob Olsson, förtroendevald Södra, som vittjar feromonfällor.
  Även i år blir det dispens som medger fällfångst av granbarkborrar. På bilden Jakob Olsson, förtroendevald Södra, som vittjar feromonfällor. FOTO: Hans Dahlgren

  Fakta: Nöddispens för växtskyddsmedel mot granbarkborrar

  Samtliga dispenser gäller inom de bekämpningsområden som fastställts av Skogsstyrelsen.

  För preparaten Typo-Lap A10 och Typosan IPS gäller dispensen mellan 15 april och 13 augusti i år.

  För Phero-X-Lure gäller dispensen från 1 april till 29 juli.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen