Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 10 juni 2019

  ”Det ger en chockeffekt att se det”

  Skogselmia, Bratteborg

  Jan Hedberg tycker att Sverige är för dåliga på att lära sig av andra länder hur vi kan hantera klimateffekter på skogen.

   "Vi är lite för självgoda här i Sverige, vi tror vi är bäst på allt. Vi borde kunna lyfta blicken och lära oss av andra", säger Jan Hedberg.
  "Vi är lite för självgoda här i Sverige, vi tror vi är bäst på allt. Vi borde kunna lyfta blicken och lära oss av andra", säger Jan Hedberg. FOTO: Ulf Aronsson

  Bland de många utställarna på Skogselmia fanns Jan Hedberg med sitt företag Skogsresor, som snart 20 år har arrangerat skogsresor runt om i världen. Resorna har gått till Europa, Nordamerika, Asien och Oceanien för att se och lära av hur skog och skogsbruk hanteras på andra håll. Men de senaste åren har han sett likartade förändringar på många håll.

  – Angrepp av insekter, svamp och skogsbränder, man ser att det sakta blir mer och mer när man återkommer år efter år. Och det är inte bara skogen; glaciärer som smälter i Nepal och permafrost som tinar i Alaska och påverkar skogen.

  Ökade insektsangrepp

  Han berättar om de enorma arealer och volymer skog som ödelagts av contortabastborren, främst i Kanada, men även i USA så långt ned som till Mexico.

  – Det är chockande för de som får uppleva det på plats, säger han.

  I Kanada började insektsangreppen redan 1996, enligt forskare på grund av mildare höstar, och Jan Hedberg fruktar att härjningarna av barkborre i Sverige på sikt utvecklas på ett liknande sätt.

  – Enligt Skogsstyrelsen kan angreppen i år bli 12 miljoner kubikmeter, och om det fortsätter kan det innebära 30 – 50 miljoner kubikmeter inom bara några år. Det skulle ge ett överutbud som industrin inte kan svälja, och virke som måste lämnas i skogen. Samtidigt viker nu konjunkturen och tillsammans kan det innebära ett riktigt prisras på timmer.

  Två kronor kubiken

  Det scenariot har redan inträffat i Kanada. Där kan skogsbolagen köpa avverkningsrätter för stående skog som varit död i tio år för så låga priser som ett par kronor per kubikmeter, berättar Jan Hedberg. Men det torra virket sågas och exporteras till lika höga priser som svenskt virke.

  – Där sa man också i början att det torra virket inte kunde sågas. Men nu har de lärt sig det, och tjänat bra med pengar på det de senaste åren.

  – Jag kände att jag måste rapportera det jag ser, insektsangrepp och bränder, och uppmärksamma det jag upplever kan bli en bomb för svenskt skogsbruk, säger han.

  Lära av andra

  Han har kontaktat både Näringsdepartementet, Skogsstyrelsen, skogsbolag och skogsägarföreningar för att få med skogstjänstemän på en klimatresa till Kanada för att själva se effekterna och lära av de som har erfarenheter av problemen. Men något gensvar har han inte fått.

  – Vad vet jag, de kanske reser dit på egen hand. Men känslan är att vi är lite för självgoda här i Sverige, vi tror vi är bäst på allt. Vi borde kunna lyfta blicken och lära oss av andra.

  Men kanske finns de som kan få kunskaperna på annat sätt.

  – Vida fick nyligen kanadensiska Canfor som huvudägare och de har erfarenhet av att såga torrvirke, det har de gjort i Kanada i tio år. Vida kommer bli de första att såga torrvirke i Sverige, spår Jan Hedberg.

  Relaterade artiklar

  Till toppen