Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 18 juli 2018

  ”Det är lite spännande och lite läskigt”

  UPPDATERAD. Många av dem som deltar i arbetet med att bekämpa bränderna i Ljusdal är lantbrukare som ställer upp frivilligt. En av dem är Jan-Olof Hansson som ATL har pratat med.

   Jan-Olof Hansson, lantbrukare från Järvsö, är för många känd som deltagare i Bonde söker fru 2009. Nu är han en av många frivilliga som ställer upp och kämpar mot bränderna i Ljusdal.
  Jan-Olof Hansson, lantbrukare från Järvsö, är för många känd som deltagare i Bonde söker fru 2009. Nu är han en av många frivilliga som ställer upp och kämpar mot bränderna i Ljusdal. FOTO: Privat

  I Ljusdals kommun i Gävleborgs län brinner det nu på fem platser. En av bränderna, i Ängra, uppges nu vara på 400 till 500 hektar, enligt TT. Flera byggnader har också brunnit upp i brandområdet, som både spridit sig norrut och söderut.

  – Vi har tre helikoptrar som håller på att vattenbomba för fullt och vi har närmare 80 man som är ute på fältet och jobbar med det här. Det finns risk för spridning mot bebyggelse, det är redan sju till åtta byggnader som har brunnit upp i brandområdet, säger Hans Nornholm på räddningstjänsten till SVT.

  I Kårböle i Ljusdals kommun uppmanas allmänheten nu att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation.

  Hoppas på italienska brandflyget

  Kenneth Eriksson, insatsledare vid räddningstjänsten i Ljusdals kommun, säger till ATL:

  – Det är väldigt personalkrävande, materialkrävande och varmt och torrt i marken.

  Enligt Kenneth Eriksson vet de ännu inte om de italienska brandbekämpningsplanen, som ska landa i Sverige i kväll, kommer att arbeta med bränderna i Ljusdals kommun.

  – Men vi hoppas på det.

  Sprider sig för fort

  Kenneth Eriksson säger att den brand som startade i går eftermiddag nu sprider sig för fort för att de ska kunna bekämpa den. Den är ett par tre kilometer lång och härjar i ett område i Laforsen, Enskogen. Räddningstjänsten jobbar för fullt med att försöka se till att den inte sprider sig ännu mer.

  Under dagen ska de även få besök av Dan Eliasson, generaldirektör för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Dan Eliasson ska besöka Ljusdals kommun i sällskap med Gävleborgs landshövding Per Bill för att träffa räddningstjänsten, skriver TT.

  Många anmäler sig som frivilliga

  Räddningstjänsten i Ljusdal har nu tagit in några frivilliga som deltar i bekämpningen av branden.

  – Vi har bland annat en del lantbrukare med stora vattentankar som hjälper till nu. Och vi har ett 50-tal som har ringt och anmält sig som frivilliga, säger Kenneth Eriksson.

  En av dem är Jan-Olof Hansson, som har ett lantbruk i Järvsö. Han har sedan i går morse deltagit som frivillig med att köra ut diesel och bensin till brandbilar och traktorer som är involverade i släckningsarbetet.

  Hjälper gärna till

  När ATL får tag på honom befinner han sig i närheten av branden i Enskogen och ska strax i väg igen för att tanka en traktor som används till att spruta vatten på brinnande diken.

  – Den här branden är absolut inte under kontroll. Dessutom blåser det nu, vilket försvårar arbetet, säger Jan-Olof Hansson.

  Han deltar som frivillig eftersom han blev tillfrågad av Maskinringen.

  – Man gör så gott man kan, nästa gång kan det vara mig det brinner hos. Och har man resurser hjälper man gärna till, tycker jag.

  Spännande men läskigt

  Han berättar för ATL att det är lite av en upplevelse att delta i brandbekämpningsarbetet.

  – Det är en upplevelse, lite spännande och lite läskigt. I går var det meterhöga lågor, på ett ställe var lågorna tre meter höga. När jag körde med min last med bensin och diesel så brann det på båda sidorna av vägen. Och sedan fick jag köra rätt in i röken, utan att veta hur det såg ut på andra sidan.

  Han berättar att ett 100-tal personer är på plats vid branden i Enskogen nu.

  – Det är också restauranger och butiker som har skänkt mat och dryck till de som arbetar med insatsen, tillägger han innan han far i väg för att tanka nästa fordon.

  LÄS OCKSÅ: Flera skogsbränder kan vara anlagdaLÄS OCKSÅ: Italienska plan på väg till bränderna

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen