Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 14 January

  Därför köper Derome norsk takstolsfabrik

  I oktober 2016 köpte träteknikföretaget Derome en takstolsfabrik i norska Eidsvoll. Nu köper de en till i Svarstad, och ambitionen är att på sikt öka marknadsandelen i sydöstra Norge.

  I oktober 2016 köpte Derome Eidsvoll Takstolfabrikk i Minnesund och nu köper de Takstolteknikk med fabrik i Svarstad och 14 anställda.

  I Sverige är Derome den klart största aktören på takstolsmarknaden. Exakt hur stora vill Mats Lindblom, divisionschef på Derome Träteknik, inte avslöja men målsättningen är nu att växa även i Norge.

   – Ambitionen på sikt är att öka vår marknadsandel i de sydöstra delarna av landet, säger Mats Lindblom om Norge-satsningen.
  – Ambitionen på sikt är att öka vår marknadsandel i de sydöstra delarna av landet, säger Mats Lindblom om Norge-satsningen. FOTO: Derome

  Stabil aktör

  – Det här blir ett utmärkt sätt för oss att vidareutveckla vår etablering i Norge. Med vår nuvarande takstolsfabrik i Minnesund har vi börjat i liten skala för att lära oss den norska marknaden. Nu tar vi ytterligare ett steg i vår målsättning att vara en stabil aktör på den norska takstolsmarknaden, säger han.

  Sammanlagd omsättning för de två norska företagen är cirka 40 miljoner kronor i nuläget.

  – Den norska marknaden domineras av tre större företag. På sikt vill vi öka vår marknadsandel i sydöstra Norge, säger Mats Lindblom.

   Derome Träteknik levererar 180 000 nominella takstolar per år, uppger företaget på sin hemsida.
  Derome Träteknik levererar 180 000 nominella takstolar per år, uppger företaget på sin hemsida.

  Täcker marknaden

  Takstolar är en produkt som inte klarar alltför långa transportavstånd, men med de två norska fabrikerna tillsammans med Deromes nybyggda fabrik i Tanumshede, nära norska gränsen, har företaget en bra struktur för att täcka marknaden.

  Med det tidigare förvärvet i Eidsvoll är Derome en ledande aktör i Norge inom broknektar och tunnelinklädnad. Det är bärande gjutformar för broar och tunnlar, två produktområden som den norska topografin ger bra efterfrågan på.

   Deromegruppen är Sveriges största familjeägda träindustri.
  Deromegruppen är Sveriges största familjeägda träindustri.

  Bra nivåer framöver

  Precis som i Sverige har byggmarknaden svalnat något i Norge under det senaste halvåret, men Mats Lindblom ser ändå framtiden an med tillförsikt:

  – Det har varit en viss utplaning både i Sverige och Norge, och nyförsäljningen har det tuffare. Men det märks mest i storstadsregionerna Oslo och Stockholm, och vi tror på fortsatt bra nivåer på byggandet i bägge länderna för några år framöver.

  LÄS MER: Derome ger järnet för tillväxtLÄS ÄVEN: Snabbt uppåt för höga hus i träLÄS OCKSÅ: Jägare misstog hund för kattPREMIUM: Mer jobb men sämre ekonomi med lövskog

  Läs mer om

  Till toppen