Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 6 februari

  ”Höj Sveaskogs miljöambitioner”

  Sveaskogs avkastningskrav måste sänkas och miljöambitionerna höjas. Det skriver 23 miljöorganisationer i en debattartikel i DN.

   Lägre avkastningskrav och mer skyddad skog. Så vill 23 miljöorganisationer att Sveaskogs verksamhet ska ändras.
  Lägre avkastningskrav och mer skyddad skog. Så vill 23 miljöorganisationer att Sveaskogs verksamhet ska ändras. FOTO: Ulf Aronsson

  ”Ändra Sveaskogs direktiv – mer skog måste få skydd”. Under den rubriken lägger i dag 23 miljöorganisationer, bland andra Naturskyddsföreningen, WWF, Greenpeace och Skydda Skogen, fyra förslag till hur statliga Sveaskog kan användas för att bevara biologisk mångfald och säkerställa ekosystemtjänster från skogen.

  Organisationerna tar avstamp i tre punkter i januariöverenskommelsen, som omnämner ett nytt program med utbytesmark från Sveaskog, att ”staten ska vara en föregångare i hållbart skogsbruk och visa stor naturhänsyn” samt att anslagen för områdesskydd ska räcka för ekonomisk kompensation till privata markägare.

  Missar målen

  Höga avkastningskrav har gjort att skötseln av Sveaskogs marker hittills inte levt upp till nationella och internationella miljömål, skriver organisationerna. De vill därför att Sveaskogs ägardirektiv ändras så att bolagets miljö- och naturvårdsambitioner kan höjas och som en dellösning för ett bättre miljöarbete.

  De fyra förslagen är att:

  • Skydda alla Sveaskogs skogar med höga naturvärden. Minst 20 procent produktiv skog nedanför fjällnära-gränsen ska avsättas långsiktigt.

  • Använd statliga skogar med låga naturvärden för att byta in privat­ägd skog med höga naturvärden.

  • Staten och Sveaskog ska vara en förebild i att utveckla ekosystembaserat hyggesfritt skogsbruk.

  • Sveaskogs avkastningskrav måste sänkas så att punkterna ovan kan genomföras.

  Debattartikeln är en del av lanseringen av uppropet ”Vår skog” för de som delar miljöorganisationernas åsikt om hur den gemensamt ägda skogen ska förvaltas. Någon konsekvensanalys över ekonomiska effekter i form av minskad avkastning för Sveaskog och lägre råvaruflöden till industrin omfattar debattartikeln inte.

  Relaterade artiklar

  Till toppen