Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 16 maj 2019

  De vaskar fram skogens guldklimpar

  Marmaverken, Gävleborg

  Bästa pris på virket vill väl alla skogsägare ha? Traditionellt har det inneburit tall i tät föryngring, många röjningar och gallringar samt vinteravverkning långt efter 100 års ålder. Men håller det när furupriserna blivit omkörda av gran och volym är viktigare än kvalitet?

   På timmerplan i Marmaverken är det inte vilka timmer som helst som kommer in. Kvistfria rotstockar ska det vara.
  På timmerplan i Marmaverken är det inte vilka timmer som helst som kommer in. Kvistfria rotstockar ska det vara. FOTO: Ulf Aronsson

  – Helst ska det stå en beståndsålder på 100 år på kartan, då blir det mycket stamblock. Är det 80-85 år gör vi andra specialsortiment, exempelvis stolpar, säger Håkan Bransell.

  Han är virkesutsynare för Rundvirke Skog, ett av företagen inom Rundvirkesgruppen, ”Sveriges största specialvirkeskoncern” som de själva kallar sig. Håkan Bransells jobb är att hitta träden som uppfyller kvalitetskraven för det specialvirket. Mestadels är det stamblock, kvistfria rotstockar, av tall samt träd till ledningsstolpar. Inom vissa områden synar han också ut sågämnen och pålar till byggprojekt samt svarvgran, björkkubb och timmer av asp och gran till andra företag som Rundvirke samarbetar med.

   Erik Karlsson, Maria Rylander och Håkan Bransell på Rundvirke.
  Erik Karlsson, Maria Rylander och Håkan Bransell på Rundvirke. FOTO: Ulf Aronsson

  Hög kärnandel

  – Största kundsegmentet för oss är fönstertillverkare och specialsnickerier. Men vi servar alla som beställer minst ett paket, säger Maria Rylander, produktchef på Rundvirkes sågverk i Marmaverken, väster om Söderhamn.

  Fönstertillverkarna vill ha tätvuxen, kvistfri fura med hög kärnandel. Mycket av fönstervirket går till Danmark, där det finns krav på minst 80 procent kärnved i karmarna för att stå emot väder och vind.

  För att få ihop råvaran till sågens produktion på drygt 45 000 kubikmeter per år har Rundvirke Skog åtta utsynare som jobbar från Jämtland och Västernorrland ner till Västmanland och Uppland.

   I såglinjen ligger fokus mer på kvalitet än volym, och postningen blir en avvägning mellan kvistfri splint och hög kärnvedsandel.
  I såglinjen ligger fokus mer på kvalitet än volym, och postningen blir en avvägning mellan kvistfri splint och hög kärnvedsandel. FOTO: Ulf Aronsson

  Stort upptagningsområde

  – Vi ligger där mycket av den bästa råvaran finns. Det går att hitta mer längre norrut, men det blir långa transporter. När det gäller ledningsstolpar annonserar vi också i södra Sverige och får ofta överraskande bra respons. Där finns färre köpare av specialtimmer, så vi marknadsför oss för att visa skogsägarna att de kan få bättre betalt för fint virke, säger Erik Karlsson, VD på Rundvirke Skog.

   ”Vad ska svensk skogsnäring vara duktiga på? Framför allt kvalitet, det är så vi utmärker oss mot resten av världen”, säger Erik Karlsson.
  ”Vad ska svensk skogsnäring vara duktiga på? Framför allt kvalitet, det är så vi utmärker oss mot resten av världen”, säger Erik Karlsson. FOTO: Ulf Aronsson

  Och bättre betalt blir de: För grova stamblock upp till 1 000 kronor per kubikmeter. Ett rakvuxet ämne till de längsta stolparna på 23 meter ger cirka 3 000 kronor styck, motsvarande 1 300 kronor per kubikmeter.

  – Rekordet för min del var nog en avverkning på 16 hektar där vi fick ut 1 000 stolpar. Ett sånt bestånd ser man bara en gång i livet och för oss är det viktigt att komma åt de avverkningarna, säger Håkan Bransell.

   ”Efterfrågan på kärnved ökar, bland annat från Norge”, säger Maria Rylander.
  ”Efterfrågan på kärnved ökar, bland annat från Norge”, säger Maria Rylander. FOTO: Ulf Aronsson

  Kvalitet i stället för volym

  – Andelen stamblock går ned, åtminstone på bolagsskogarna, men än är det ingen fara. På bolagsskogarna avverkar man för tidigt, när tillväxten är väldigt hög. De förlorar både volym- och kvalitetstillväxt samt sortimentsutveckling. Och vad ska svensk skogsnäring vara duktiga på? Framför allt kvalitet, det är så vi utmärker oss mot resten av världen, säger Erik Karlsson.

  Han tror att många skogsägare är rädda för att överhålla skogen eftersom det då finns risk att den avsätts för naturvård.

  Enligt utredningen SKA 15, där Skogsstyrelsen beräknar skogstillståndet i framtiden, kommer den genomsnittliga slutavverkningsåldern i Sverige att falla från dagens 114 år till 66 år under de kommande 100 åren.

  – Då blir det inte många stamblock kvar, då är det slut med det, säger Håkan Bransell.

  Fakta: Rundvirke Industrier

  Rundvirke industrier omfattar utöver Rundvirke Skog och sågverket Rundvirke i Marmaverken även Rundvirke Poles i Ludvika, Octowood i Kälarne, AT Träkomponent i Edsbyn, AB Impregna i Ludvika samt Östanåsågen i Edsbyn.

  Totalt omsätter gruppen uppåt en miljard kronor och har 200 anställda.

  Relaterade artiklar

  Till toppen