Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 23 februari 2018

  De vann på att sälja skogen som rotpost

  Asige

  Susanne och Nils-Erik Andersson i Asige utanför Falkenberg sålde 2 200 skogskubikmeter som rotpost. Det skiljde 240 000 kronor mellan högsta och lägsta budet.

   Susanne och Nils-Erik Andersson, skogsägare i Asige utanför Falkenberg.
  Susanne och Nils-Erik Andersson, skogsägare i Asige utanför Falkenberg. FOTO: Birgitta Sennerdal

  För några år sedan var det dags att avverka två områden på skogsfastigheten i Asige utanför Falkenberg. Susanne och Nils-Erik Andersson hade aldrig tidigare sålt virke som rotpost, men den här gången bestämde de sig för denna försäljningsform. Områdena låg nära varandra i skogen, det var fin skog, 95 procent gran med en medelstam på 0,89 skogskubikmeter per träd och de insåg att det skulle handla om mycket pengar.

  Fram tills nu har de varit lantbrukare på heltid med växtodling. Till gården hör 60 hektar skog och inkomsterna från den är en viktig del i det gemensamma företaget.

  De fick in sex anbud och ett beräkningsunderlag från Södra.

  – Det skiljde 240 000 kronor mellan högsta och lägsta budet och vi hade bestämt oss för att högsta kronan får det, säger Nils-Erik Andersson till ATL.

  Röjde själva

  De röjde själva längs vägarna och förröjde de bägge bestånden så att allt var färdigt för slutavverkning. Dessutom grusade de vägen och lämnade en grushög vid vändplatsen om vägen skulle behöva förstärkas ytterligare. Men de lade sig inte i avverkningen eller kom med några särskilda krav på hur den skulle utföras.

  När ATL är på besök är det tre år sedan affären gick igenom. Pengarna fick Susanne och Nils-Erik Andersson med en gång, men köparen väntade 1,5 år med avverkningen.

  Lärkplantering

  Det snöar rejält när vi är ute i skogen och tittar på hygget, men lärken som paret planterade på cirka fem hektar sticker ändå upp här och där. Susanne var den som argumenterade för att det skulle bli just lärk. De har nyligen arrenderat ut jordbruksmarken, nu är det skogen som är huvudinriktningen och de ville ha ett snabbväxande trädslag. Att Nils-Erik är en hängiven jägare är en förutsättning för att lärken ska växa bra, eftersom det finns gott om rådjur i området.

  Längs skogsbilvägen vi kör på finns ett annat bestånd som snart är slutavverkningsmoget. Planen är att avverka om cirka fem år, lite beroende på hur priserna och konjunkturen ser ut. Men redan nu har de bestämt sig för hur den ska säljas.

  – Vi kommer att sälja den som rotpost, det finns inga nackdelar. Fler borde utnyttja det på fin skog, säger de.

  LÄS MER: Rotpost är rätt i högkonjunkturLÄS OCKSÅ: Så stor är vedmarknadenLÄS OCKSÅ: Botten nådd för småflis LÄS OCKSÅ: Så har massavedspriserna utvecklats i MellansverigeLÄS OCKSÅ: Enskilda skogsägare ville avverka mer

  Relaterade artiklar

  Till toppen