Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 3 mars 2019

  De kartlägger sågverkshistorien

  Känner du till något bevarat sågverk från 1800-talet eller tidigare? Det skulle i så fall Mats Nylinder och Hans Fryk, som kartlägger Sveriges sågverkshistoria, vilja veta.

   Gravsjösågen, mellan Rättvik och Bingsjö, tros vara från 1700-talet och var i drift till slutet av 1940-talet.
  Gravsjösågen, mellan Rättvik och Bingsjö, tros vara från 1700-talet och var i drift till slutet av 1940-talet. FOTO: Hans Fryk

  Vad finns egentligen kvar av Sveriges äldre sågverkshistoria? Ja, det håller Mats Nylinder, professor emeritus i virkeslära vid SLU, och Hans Fryk på att klartlägga.

  – Vi åker runt i landet och letar upp gamla sågverk. Men eftersom det finns ungefär tio tusen så har vi satt upp några krav: De ska vara grundade före 1900, och ångsågen eller vattenhjul och såg ska finnas kvar.

  Vädersågar

  Även vädersågar får vara med, berättar han, och besök på platsen kompletteras med litteratursökningar på bibliotek och i landsarkiven. Målet är att sammanställa sågverken i en bok som också beskriver den tidiga svenska sågverksindustrins tekniska och geografiska utveckling. Senast om ett år ska den vara klar.

  – Jag brukar göra så, annars orkar jag inte. Det gäller att jobba på medan intresset brinner, säger han.

   Sågen i Grunuberg, Orsa, var en ramsåg som drevs med vattenkraft. Den kom senare att kallas Tornbergssågen efter E.A. Tornberg som anställdes som sågmästare 1891 och sen arbetade många år på sågen.
  Sågen i Grunuberg, Orsa, var en ramsåg som drevs med vattenkraft. Den kom senare att kallas Tornbergssågen efter E.A. Tornberg som anställdes som sågmästare 1891 och sen arbetade många år på sågen. FOTO: Hans Fryk

  Vill ha tips

  Men det är inte alltid lätt att lokalisera de gamla sågverken. Därför efterlyser Mats Nylinder och Hans Fryk tips från ATL:s läsare om välbevarade äldre sågverk.

  – Vi hittar en del på nätet, men inte alla. Hittills har vi dokumenterat ett 15-tal men jag tror att det finns minst 30 till. De tidigaste är från 1600- till 1700-talet, men det finns inga så gammal som är orörda. Men flera är renoverade till hur de en gång såg ut. I april ska jag och Hans Fryk, som fotograferar, över till Gotland där det finns en del bevarade sågverk, säger Mats Nylinder.

   Hybo ångsåg blev 1868 en del av Hudiksvalls Trävaruaktiebolag, detta efter en konkurs och ombildning av Engelska bolaget. 1898 sågade den 260 000 kubikfot timmer, och 1900 hade sågen 14 ramar.
  Hybo ångsåg blev 1868 en del av Hudiksvalls Trävaruaktiebolag, detta efter en konkurs och ombildning av Engelska bolaget. 1898 sågade den 260 000 kubikfot timmer, och 1900 hade sågen 14 ramar. FOTO: Hans Fryk

  Varför gör ni detta?

  – För att det är roligt! Och sen är det otroligt kul att åka ut till sågarna och träffa människorna, vi får en jäkla feedback, säger han.

  Mats Nylinder har tillsammans med Hans Fryk tidigare gett ut böcker om timmer, massaved, ädellöv och björk som används som undervisningslitteratur vid skogliga utbildningar.

  Fotnot: Tipsa Mats Nylinder om gamla sågverk på mejl, krakfors@telia.com, eller telefon, 070-556 32 08.

  Relaterade artiklar

  Till toppen