Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 9 juni

  De hoppas att första angreppet snart är över

  Västerås

  Måndagens fångst blev drygt tre deciliter barkborrar. Förhoppningsvis har första svärmningen nått sin kulmen nu, hoppas Mårten Gustavsson och Elin Beckman på Mellanskog.

   Mellanskogs fällor i Västerås finns på ett hygge bara några minuter bort från kontoret.
  Mellanskogs fällor i Västerås finns på ett hygge bara några minuter bort från kontoret. FOTO: Mikael Marklund

  I Västerås har Mellanskog sina tre barkborrefällor på ett litet hygge ett par kilometer från kontoret. Fällorna står en rejäl trädlängd från skogskanten och är laddade med feromonampuller som ska locka till sig de små skadegörarna. De har funnits där i sex veckor. Men det var först för två veckor sedan som det blev någon fångst att tala om.

  – Om vi får några tusen i de här fällorna så finns det miljontals, kanske miljarder i skogen i närheten. Jag vill inte tänka på hur många de kan vara, säger Elin Beckman, virkesområdeschef på Mellanskog i Västmanland.

  Första svärmningen kulminerat

  När Mårten Gustavsson, storkundsansvarig på Mellanskog i Västerås, tömde fällorna i måndags, kunde han konstatera att det inte ens blev halva fångsten jämfört med förra veckan. Drygt 4 300 stycken jämfört med 10 000 för sju dagar sedan.

  De hoppas att det betyder att första svärmningen nu har kulminerat. Men det innebär också att många granbarkborrar nu tagit sig in i träden och därför är det dags för skogsägare att börja leta efter angrepp.

  Rapporterar till Skogsvårdsstyrelsen

  Det är första året som Mellanskog i Västerås rapporterar in hur många granbarkborrar de fått i sina fällor till Skogsvårdsstyrelsen. Men Mårten Gustavsson och Elin Beckman har följt utvecklingen de senaste åren.

  – I år har vi här i Västmanland, Närke, södra Dalarna och norra Uppland ungefär som de hade det i Södermanland i fjol.

   Mårten Gustavsson och Elin Beckman hoppas att angreppen av granbarkborrar kommer att minska om två till fyra år.
  Mårten Gustavsson och Elin Beckman hoppas att angreppen av granbarkborrar kommer att minska om två till fyra år. FOTO: Mikael Marklund

  De har en förhoppning om att angreppen kommer att klinga av om två till fyra år. Dels för att ökad tillväxt av granbarkborrar också innebär att dess fiender gynnas, till exempel rovskalbaggar, parasitsteklar och hackspettar, vilket kommer att hålla nere antalet. Dels för att det också ökar konkurrensen mellan larverna. Men också för att antalet sårbara träd att angripa minskar stadigt.

  Gränsen går i Hälsingland

  Ett friskt träd som har god tillgång till sol, vatten och näring klarar av ett mindre angrepp av skadeinsekten.

  – Men är det så här många, säger Mårten Gustavsson och skakar lite på burken med dagens fångst, räcker det för att ta död på ett träd.

   Feromonampullerna i fällorna ska bytas ut var sjätte vecka.
  Feromonampullerna i fällorna ska bytas ut var sjätte vecka. FOTO: Mikael Marklund
   Mårten Gustavsson hoppas och tror att den första svärmningen av granbarkborrar har nått sin kulmen nu.
  Mårten Gustavsson hoppas och tror att den första svärmningen av granbarkborrar har nått sin kulmen nu. FOTO: Mikael Marklund

  Det finns barkborrar även i norra Sverige. Men gränsen för de riktigt stora angreppen går någonstans i Hälsingland just nu, menar Elin Beckman.

  – Det ska vara över 18 grader större delen av dygnet några dagar i rad för att svärmningen ska ta rejäl fart.

  Vad kan man göra om man får barkborrar i sin skog?

  – Är det ett mindre antal träd som drabbats kan man pröva att först ta bort de skadade träden och sedan placera ut ett antal fällor. Det har jag prövat hemma och vi har inte sett några fler angripna träd sedan dess på just det stället. Det är inte vetenskapligt belagt och fungerar bara vid mindre angrepp men kan vara värt att pröva, säger Elin Beckman.

   När Mårten Gustavsson tömde Mellanskogs fällor i Västerås i går fanns det drygt 4 300 granbarkborrar i dem. I förra veckan var det över det dubbla.
  När Mårten Gustavsson tömde Mellanskogs fällor i Västerås i går fanns det drygt 4 300 granbarkborrar i dem. I förra veckan var det över det dubbla. FOTO: Mikael Marklund
   När antalet granbarkborrar i fällorna går ner betyder det att de hittat en gran att angripa. Därför är det snart dags att gå ut och se till sin skog, menar Mårten Gustavsson.
  När antalet granbarkborrar i fällorna går ner betyder det att de hittat en gran att angripa. Därför är det snart dags att gå ut och se till sin skog, menar Mårten Gustavsson. FOTO: Mikael Marklund

  Ett annat sätt är att fälla granar som man låter ligga kvar för att locka till sig insekterna och sedan kör ut trädet ur skogen. Mårten Gustavsson är dock inte säker att det är ett bra sätt.

  – I princip krävs det ett träd för att rädda ett annat med den metoden.

   I måndags blev det drygt 4 300 granbarkborrar i fällorna utanför Västerås. Förra veckan över 10 000. Samtliga fångster fryser man in.
  I måndags blev det drygt 4 300 granbarkborrar i fällorna utanför Västerås. Förra veckan över 10 000. Samtliga fångster fryser man in. FOTO: Mikael Marklund

  Relaterade artiklar

  Till toppen