Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 10 augusti

  ”De har haft sin möjlighet”

  Förhandlingarna om framtiden för sågverket i Östavall pågår fortfarande. Enligt Norra Skogs Henrik Jönsson är det ännu oklart om det blir fortsatt drift eller nedmontering.

   – Vi förhandlar med andra parter och vill först slutföra de förhandlingarna och se var de landar, säger Henrik Jönsson om att konsortiet med Fiskarheden och Profura inte fått komma till förhandlingsbordet.
  – Vi förhandlar med andra parter och vill först slutföra de förhandlingarna och se var de landar, säger Henrik Jönsson om att konsortiet med Fiskarheden och Profura inte fått komma till förhandlingsbordet. FOTO: Norra Skog

  – Redan när Anders Warg kontaktade mig för två veckor sedan sa jag att vi kunde återkomma om Fiskarhedens och Profuras gemensamma bud på Östavall först om tre till fyra veckor, säger Henrik Jönsson, industrichef på Norra Skog, och fortsätter:

  – Vi har tidigare förhandlat separat med både Fiskarheden och Profura men inte kommit vidare. Jag förklarade också för Anders Warg att vi nu förhandlar med andra parter och först vill slutföra de förhandlingarna och se var de landar. Och jag kan säga att vi nu kommit ännu längre i de förhandlingarna. Fiskarheden och Profura har haft sin möjlighet, nu måste andra få möjligheten, säger han.

  Enligt Henrik Jönsson gäller de pågående förhandlingarna inte bara försäljning av inkråmet, utan det finns också andra intressenter som vill driva verksamheten vidare.

  – Vi jobbar utifrån samma tre scenarios som tidigare: Att någon tar över och driver sågen vidare, att vi säljer maskinerna eller att vi själva använder maskinerna vid våra andra sågverk.

  Torgny Hardselius, ordförande för Norra Skog, vill inte kommentera turerna kring Östavalls framtid, utan hänvisar till att Henrik Jönsson ska informera styrelsen den 27 augusti.

  – Problemet är råvarubalansen. När vi tittar på den de kommande åren räcker det precis till våra sågverk i Hissmofors, Sävar och Kåge. Det var därför beslutet om nedläggning togs i augusti 2019, det är inte lönsamt att driva en såg om merparten av råvaran måste köpas in externt. Vi är en ny förening med 27 000 medlemmar och har inte bara ansvar för dem runt Östavall, utan ska vara prisbildande och konkurrenskraftiga från Tornedalen till Medelpad, säger Torgny Hartselius.

   Enligt Torgny Hardselius finns inte tillräckligt med råvara för att driva Östavall vidare på ett lönsamt sätt, och det var också skälet till nedläggningsbeslutet för ett år sedan.
  Enligt Torgny Hardselius finns inte tillräckligt med råvara för att driva Östavall vidare på ett lönsamt sätt, och det var också skälet till nedläggningsbeslutet för ett år sedan. FOTO: Norra Skog

  Relaterade artiklar

  Till toppen