Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 27 september 2019

  Drabbade av ständiga angrepp efter Gudrun

  Lindhult

  Trots ståndortsanpassad plantering, bortforsling av vindfällen och tidigarelagd avverkning har åren sedan stormen Gudrun varit ständiga barkborreår för skogsägarna Solveig och Jörgen Björnberg i Småland.

   Jörgen och Solveig Björnberg har fått ta ner 250 kubikmeter barkborreskadad skog i år.
  Jörgen och Solveig Björnberg har fått ta ner 250 kubikmeter barkborreskadad skog i år. FOTO: Birgitta Sennerdal

  I Lindhult, en mil söder om Lammhult i Småland, har det skapats en glänta bland de gamla tallarna. Orsaken är granbarkborrar, vilka gjort att skogsbrukarna Jörgen och Solveig Björnberg varit tvungna att avverka granarna i beståndet.

  Drabbade av stormar

  Det är inte första gången så sker. I de här trakterna drabbades skogen hårt av stormarna Gudrun och Per åren 2005 och 2007, och alltsedan dess har granbarkborrarna varit mer eller mindre närvarande i familjen Björnbergs skog.

  – Jag går ju här och jobbar i skogen på vintrarna och tar bort vindfällen och andra ställen där det kan bli utveckling av granbarkborrar. Men varje år får jag ändå plocka ett antal barkborreträd, och i år har vi tagit ner 250 kubikmeter skadad skog, säger Jörgen Björnberg.

  Solveig Björnberg är uppvuxen på gården och minns att hennes far alltid varnade för att plantera tall, eftersom plantorna bara skulle bli viltbetade och aldrig bilda skog. Men paret Björnberg har ändå under alla år försökt anpassa plantorna efter ståndort, eftersom det trots allt blir bäst.

  – Mycket här är granmarker, men vi försöker plantera tall där det är tallmark och så viltbehandlar vi, säger Solveig Björnberg.

  Den vanliga granbarkborren är samma som den åttatandade barkborren. Men det finns även en sextandad variant.

  Lövet kommer naturligt

  I många bestånd blir det en blandning av gran och tall, där tallen sätts på de torrare backarna och granen där det är fuktigt. Det blir också en hel del lövträd som kommer upp naturligt och som får bilda skog när tallen inte alltid tar sig när den blir för hårt betad.

  Paret Björnberg har också kortat omloppstiden för att minska risken för angrepp.

  – Vi slutavverkar gammal granskog så den inte ska drabbas av angrepp, säger Jörgen Björnberg.

  Relaterade artiklar

  Till toppen