Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 27 augusti

  SLU-professor: Många contortamisstag gjordes på 1970-talet

  Contortatall som planteras på rätt ställe blir ofta en vinnare, enligt SLU-professorn Tomas Lundmark. Men många misstag begicks på 1970-talet.

   Sveaskog har avverkat drygt 450 hektar av sitt bestånd med contortatallar i Gällivare redan efter 45 år.
  Sveaskog har avverkat drygt 450 hektar av sitt bestånd med contortatallar i Gällivare redan efter 45 år. FOTO: Thord Nilsson

  Snabbväxande contortatall började planteras in i Sverige till följd av oro för framtida virkesbrist. Detta utifrån prognoser som gjordes på 1960- och 1970-talet, berättar Tomas Lundmark, professor i skogsskötsel på SLU i Umeå.

  Men oron var obefogad. Virkesförrådet ökade i stället. Tidiga försök med contorta gav dock lovande resultat. Men nu, uppåt 50 år senare, har en hel del problem visat sig. Krokiga och multipla stammar med brott och buskiga och ibland ogenomträngliga bestånd är vanliga bekymmer.

  – Men det beror absolut inte på trädslaget som sådant, utan på att människor planterat det på fel ställen, säger Tomas Lundmark.

  Felplantering av contorta

  Att Sveaskog slutavverkat drygt 450 hektar contorta i förtid de senaste tio åren är inte optimalt. Men i slutänden kan det ändå bli en rätt bra bränsle- och massavedsaffär, tror han.

  – Men det hade såklart varit mycket trevligare för dem om contortan hade varit rak och fin och vuxit med 5-7 kubikmeter per år.

   Tomas Lundmark är professor i skogskötsel på SLU i Uppsala.
  Tomas Lundmark är professor i skogskötsel på SLU i Uppsala. FOTO: Privat

  Contorta i Sverige

  Rätt skött är den väldigt högproduktiv och tålig, menar han.

  – Den går nästan inte att ha ihjäl. Det är en riktig överlevare som i stort sett även är förskonad från allvarliga älgskador. Älgarna har en rätt komplicerad mage och byter inte fodermix hur som helst och föredrar därför vanlig svensk tall.

  Här får du inte plantera contorta

  Enligt lag är det förbjudet (frånsett vissa undantag) att plantera contorta söder om Uppsala. Men det finns inga starka vetenskapliga belägg för att det skulle vara riskfyllt, enligt Tomas Lundmark, som i stället menar att förbudet är en följd av politiska beslut där försiktighetsprincipen har fått råda.

  Relaterade artiklar

  Till toppen