Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 4 juni

  MSB: ”Beredskapen är starkare i dag”

  Skavsta.

  Inrikesminister Mikael Damberg (S) och MSB:s Dan Eliasson tvivlar inte: Sveriges beredskap för att bekämpa skogsbränder är betydligt bättre i dag än för två år sedan.

  Men om det är tillräckligt återstår att se.

   Anna Henningsson, räddningschef Räddningstjänsten Östra Blekinge och expert på flygande släckningsresurser, Micael Johansson, vd och koncernchef Saab, inrikesminister Mikael Damberg och Dan Eliasson, generaldirektör på MSB på gårdagens presskonferens på Skavsta.
  Anna Henningsson, räddningschef Räddningstjänsten Östra Blekinge och expert på flygande släckningsresurser, Micael Johansson, vd och koncernchef Saab, inrikesminister Mikael Damberg och Dan Eliasson, generaldirektör på MSB på gårdagens presskonferens på Skavsta. FOTO: Mikael Marklund

  I onsdags visades Sveriges nya vapen i kampen mot skogsbränder upp på Skavsta flygplats. Två bekämpningsplan från Saab ska bidra till att öka främst Sveriges beredskap, men operationsområdet kan vara i hela norra Europa.

  Planen, som är stationerade på Skavsta i Nyköping, finansieras till stor del av EU-pengar. 11 miljoner euro, motsvarande 90 procent av upphandlings- och underhållskostnaderna, står Bryssel för.

  Även till EU:s förfogande

   Sveriges och EU:s nya brandbekämpningsplan, Saab AT-802F Fire Boss.
  Sveriges och EU:s nya brandbekämpningsplan, Saab AT-802F Fire Boss. FOTO: Mikael Marklund

  – Planen är stationerade här och kommer att ställas till EU:s förfogande i norra Europa om det behövs och om de inte behöver användas här i Sverige, säger Dan Eliasson, generaldirektör vid Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) till ATL.

  Det finns också möjlighet att det kan bli ytterligare två plan till nästa sommar, enligt honom.

  Räcker det med fyra sådana plan?

  – Vet inte. Men jag tror att det med klimat- och väderförändringar som leder till torka i stora skogsområden kommer att bli nödvändigt att stärka förmågan att släcka bränder från luften.

  Dan Eliasson anser att Sveriges beredskap är betydligt starkare i dag än när de stora skogsbränderna härjade för två år sedan.

  – Beredskapen har stärkts, med utrustning framför allt, säger han.

   Sveriges och EU:s nya brandbekämpningsplan, Saab AT-802F Fire Boss.
  Sveriges och EU:s nya brandbekämpningsplan, Saab AT-802F Fire Boss. FOTO: Mikael Marklund

  Men är det tillräckligt?

  – Det återstår att se. Det här är ett viktigt steg. Behövs det mer får vi göra mer. Men nu har vi mycket mer nationell förmåga.

  Vilket ansvar har skogsägare och skogsbolag?

  – De har ett väldigt stort ansvar. Men jag tycker att skogsnäringen är väldigt insiktsfull över vad man kan göra och inte göra.

   Sveriges och EU:s nya brandbekämpningsplan, Saab AT-802F Fire Boss.
  Sveriges och EU:s nya brandbekämpningsplan, Saab AT-802F Fire Boss. FOTO: Mikael Marklund

  Så de tar sitt ansvar?

  – Jag kan inte säga att jag är missnöjd med skogsnäringen på något sätt.

  Om Sverige skulle ha råd att skaffa dessa flygplan utan pengar från EU-kommissionen är osäkert, enligt inrikesminister Mikael Damberg (S):

  – Det hade varit ett betydligt tuffare beslut i så fall. Utan EU hade det blivit mycket dyrare och då måste man alltid göra avvägningar, säger han.

  Nya lagar

   Saabs brandbekämpningsplan kan ta 3 000 liter vatten i sina tankar och kan tömma 50 000 liter vatten i timmen under gynsamma förhållanden.
  Saabs brandbekämpningsplan kan ta 3 000 liter vatten i sina tankar och kan tömma 50 000 liter vatten i timmen under gynsamma förhållanden. FOTO: Mikael Marklund

  Han lyfter också fram ett antal åtgärder, förutom de nya flygplanen, som stärkt brandberedskapen de senaste två åren. Bättre kommunikationsutrustning och att ledningsförmågan för den kommunala räddningstjänsten stärkts upp över hela landet, till exempel. Tio helikoptrar som finns utplacerade runt landet står också redo att bekämpa bränder från luften.

  – Så Sverige har i dag definitivt en starkare beredskap, säger Mikael Damberg.

  Nästa steg från regeringens sida är en proposition som snart ska läggas fram och enligt plan träda i kraft vid årsskiftet. De kommunala räddningstjänsterna måste enligt den ha ständig beredskap och även vara uppkopplade till ett övergripande ledningssystem.

  – För att hantera komplexa händelser som en stor skogsbrand.

  Hoppas på skillnad

   Bekämpningsplanen visades upp på Skavsta.
  Bekämpningsplanen visades upp på Skavsta. FOTO: Pontus Lundahl/TT

  Men även om beredskapen blir högre och utrustningen bättre kommer det ändå att brinna i skog och mark även fortsättningsvis.

  Kommer de bränderna att släckas innan det blir större skogsbränder nu?

  – Jag hoppas verkligen att de kommer att göra skillnad och att räddningstjänsterna runt om i Sverige känner att vi växlar upp arbetet, säger Mikael Damberg.

   Bekämpningsplanen visades upp på Skavsta.
  Bekämpningsplanen visades upp på Skavsta. FOTO: Pontus Lundahl/TT

  Flygplanen

  Modellbeteckning: AT-802F Fire Boss

  Kapacitet: Upp till 50 000 liter per timme

  Tankvolym: 3 000 liter

  Marschfart: 275 km/h

  Arbetshastighet: 200 km/h

  Max startvikt: 7 257 kilo

  Motoreffekt: 1 600 hästkrafter.

  Övrigt: Utrustade med ett datoriserat system som låter piloten välja täckningsgrad, mängd släckmedel som ska släppas och som anpassar sig till faktorer som turbulens och hastighet för att öka precisionen och effektiviteten. Enligt Saab kan fler plan av den här typen operera för samma kostnad som ett större plan vilket gör att de överträffar dess effektivitet.

  Källa: Saab

  Lagförslaget

  • MSB ska överta tillsynsansvar från länsstyrelserna.

  • MSB ska också få det formella uppdraget att fördela och prioritera tillgängliga resurser vid en omfattande räddningsinsats.

  Källa: Inrikesminister Mikael Damberg

  Skogsbränder 2018

  2018 var det enligt Skogsstyrelsen 300 skogsbränder som var större än 0,5 hektar. 21 000 hektar skogsmark drabbades (varav 85 procent i Dalarna, Gävleborgs och Jämtlands län).

  Skogsstyrelsen uppskattade i somras att skog värd över 900 miljoner kronor förstörts.

  De fyra största bränderna enligt Skogsstyrelsen:

  • Kårböle i Hälsingland: cirka 9 000 hektar (varav 8 400 hektar skogsmark)

  • Lillåsen-Fågelsjö i Härjedalen: 3 900 hektar (3 500)

  • Trängslet i Dalarna: 3 500 hektar (2 500)

  • Stor-Brättan i Härjedalen: 950 hektar (850)

  Källa: TT

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen