Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 10 juni 2019

  "Dåligt betalt för miljöarbetet"

  En rejäl utmaning både affärsmässigt och näringspolitiskt. Det säger Stig Högberg, nyvald ordförande för Norrskog, om uppgiften att leda skogsägarföreningen framåt.

   Roligt och intressant, men också en rejäl utmaning både affärsmässigt och politiskt. Så beskriver Stig Högberg sitt nya uppdrag som ordförande för Norrskog.
  Roligt och intressant, men också en rejäl utmaning både affärsmässigt och politiskt. Så beskriver Stig Högberg sitt nya uppdrag som ordförande för Norrskog. FOTO: Norrskog

  Det är ingen dununge i föreningssammanhang som blir ny ordförande för Norrskog. Redan på 1980-talet var han verksam inom LRF Ungdomen, 1993 – 2007 ordförande för LRF Västernorrlands länsförbund och 2004 – 2012 satt han i LRFs riksförbundsstyrelse, då även i skogsägardelegationen. Han är dessutom ordförande för Länsförsäkringar Västernorrland och har en bakgrund som jord- och skogsbrukare i Torsboda, Timrå.

  – Men vi avvecklade mjölkproduktionen 2016 och arrendet av jordbruksmarken övertogs av en granne. Så nu är det bara skog som gäller, säger han.

  En utmaning

  Efter tre år i styrelsen tar han nu över som ordförande för Norrskog, en uppgift som innebär en rejäl utmaning både näringspolitiskt och affärsmässigt, säger han.

  – Näringspolitiken gäller skogsägarrörelsen som helhet. Skogsbruket har lyckats bra med att integrera miljöfrågorna i verksamheten, 50 procent av Norrskogs medlemmar är PEFC-certifierade och har redan bestämt vilken hänsyn och vilka avsättningar som ska göras. Men det är dåligt betalt för det, det kommer krav på nya avsättningar och påtvingade avsättningar är aldrig bra.

  Överhuvudtaget tycker han att privatskogsbruket hamnar i skymundan i debatten.

  – Det kommer inte fram att nuvarande system passar dåligt för privata skogsägare som generellt har små arealer. För staten och bolagen påverkar det inte så mycket att sätta av några procent, men för en privat skogsägare kan en avsättning innebära stora inskränkningar.

  Många ägare med olika skötselidéer innebär också automatiskt en större mångfald, anser Stig Högberg.

  – Många skogsägare vill jobba för ett minskat klimatavtryck och är taggade för ett aktivt skogsbruk. Det ger större klimatnytta än att låta skogen stå. Vi har en annan utgångspunkt än de som bara vill bevara, och behöver visa möjligheterna och vad som redan görs.

  Många år med minus

  Men Norrskog har också affärsmässiga utmaningar. Under perioden 2008 – 2018 har Norrskog haft tre positiva rörelseresultat och åtta negativa, med en sammanlagd rörelseförlust på drygt 380 miljoner kronor. Samtidigt har både medlemsantal och -areal minskat med knappt 10 procent.

  – För att vända lönsamheten behöver vi få upp timmerflödet till våra sågverk. I fjol fick de stå stilla i slutet av året på grund av virkesbrist. Men i fjol lanserade vi också vårt nya hållbarhetsavtal, det gav utdelning under slutet av året. Men då hann vi inte få in virket till industrin. Och det är hård konkurrens, SCA har byggt ut både massaindustri och sågverk och de är på hugget.

  Hur ser Norrskog ut om fem år?

  – Svår fråga. Det är inte otroligt att det blir strukturförändringar, men det är inget vi vet något om. Vi jobbar vidare med att medlemmarna kan vara trygga med Norrskog, att värva fler medlemmar och köpa in mer virke. Målet är 1,5 miljoner kubikmeter virke per år, ifjol fick vi in 1,2 miljoner. Då är 50 procent timmer och 50 procent massaved, och sågverken behöver minst 750 000 kubikmeter timmer per år, det sätter nivån. Men vi bör ha lite mer än miniminivån, och det hoppas jag vi nått inom fem år.

  Relaterade artiklar

  Till toppen